Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 10 gru 2014, 12:22

O co chodzi z tym Podprogramem 2014-2015??
Musimy zawierać umowy z organizacjami? gdzie wysyłamy listy uprawnionych?
Kaja123

Napisano: 10 gru 2014, 15:21

Umowy raczej nie, ale do końca jeszcze nie wiemy. Listy uprawnionych wysyłacie do tej organizacji (Caritas, PKPS,PCK lub Federacji Polskich Banków Żywności) z którymi dogadacie się, że będą na waszym terenie dystrybuować paczki (muszą mieć magazyn dopuszczony do użytkowania przez Sanepid). Dziś mam spotkanie z panią z Caritasu (pozostałe firmy obdzwoniłem i nie były zainteresowane z powodu braku magazynu na tym terenie) i będę wiedział coś więcej. Z FPBŻ dowiedziałem się że muszę podpisać jakieś porozumienie ze stowarzyszeniem działającym na naszym terenie, które będę musiał im rekomendować. Więcej informacji na mpips.gov.pl/pomocspoleczna/programy/
Robsonik
Praktykant
Od: 10 gru 2014, 15:03
Zajmuję się:

Napisano: 10 gru 2014, 18:54

Nasze organizacje lokalne nie są zainteresowane realizacją zadania ... i wychodzi na to, że sami będziemy wozić, pakować i wydawać paczki.... Czy u was wygląda podobnie ??
milenalena

Napisano: 10 gru 2014, 21:00

Nie możemy się zgodzić na rozdawanie żywości. To problem tych 4 organizacji (Caritas, PKPS, PCK, Federacja Polskich Banków Żywności) - nie mają zaplecza magazynowego i ludzi, to nie musiały podpisywać umowy z MPiPS. Stając do konkursu, oświadczyły że spełniają określone wymogi. One nie mogą przekazywać żywności OPS-om, gdyż działają wtedy niezgodnie z prawem. Mogą natomiast ogłaszać konkursy i zlecać zadanie innym organziacjom (OPL) zgodnie z Wytycznymi. Popatrzcie tutaj https://gminapopow.pl/otwary-nabor/. Można postępować w Polsce zgodnie z prawem? - tak, jak widać nawet się da.
Pozdrawiam wszystkich Pracowników Socjalnych.
Prac

Napisano: 11 gru 2014, 10:11

mam pytanie organizacyjne, na jakiej podstawie weryfikujemy dochód rodziny, czy do wymaganych oświadczeń sporządzamy wywiad i z jakiego okresu bierzemy pod uwagę dochód rodziny- z ostatniego miesiąca czy jak np. jest ciągłość pomocy ( obiady) to dochód z wcześniejszego wywiadu? Czy nie robimy wywiadu tylko kompletujemy same oświadczenia?
hmm

Napisano: 11 gru 2014, 10:21

Najlepsze są skierowania, które musimy wypełnić każdej rodzinie/ dochód, struktura wiekowa rodziny, czy korzystali z EFS,płeć członków rodziny - brakuje tylko orientacji i światpoglądu/ a wszystko po to aby dostać 2 puszki mielonki, 3 makaranu, 2 mleka, 1 litr oleju = warte ok. 10 zł, śmiechu warte, pozdrawiam socjalnie.
rebiss

Napisano: 13 gru 2014, 21:13

hmm pisze:mam pytanie organizacyjne, na jakiej podstawie weryfikujemy dochód rodziny, czy do wymaganych oświadczeń sporządzamy wywiad i z jakiego okresu bierzemy pod uwagę dochód rodziny- z ostatniego miesiąca czy jak np. jest ciągłość pomocy ( obiady) to dochód z wcześniejszego wywiadu? Czy nie robimy wywiadu tylko kompletujemy same oświadczenia?
Jeśli osoba ma aktualny wywiad wystarczy skierowanie, jeśli nie znamy - oświadczenie o dochodach na druku do wytycznych uzupełnione "naszym" oświadczeniem (z kim prowadzi wspólne gospodarstwo, jakie dochody itp.) i na podstawie tego skierowanie. Potwierdzone przez MPiPS.
milenalena

Napisano: 13 gru 2014, 21:18

Ile u Was rodziny otrzymują paczek np. na rodzinę 3 osobową 3, 6, 9 ??
milenalena

Napisano: 14 gru 2014, 9:10

w ogole tym się nie przejmujemy i nie dochodzimy kto i ile- u nas robią to pozarządówka
ertt

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x