Właśnie już się dowiedziałem że niektóre OPS/GOPS-y robią wywiady u ludzi, którzy nie korzystali z pomocy społ. bo jak inaczej określić przesłanki do udzielenia pomocy z art. 7 ustawy pomocy społ. Dla mnie też nie powinno się robić wywiadów dlatego stąd moje zapytanie dlaczego inni je robią skoro można przedstawić pracowników socjalnemu np. kalendarzyk osoby bezrobotnej lub orzeczenie o niepełnosprawności.LU1988 pisze:wypełniamy tylko skierowanie. Jeśli przychodzi osoba która nie korzysta z pomocy Ośrodka- prosimy o przedstawienie dochodów. Na żaden wywiad nie idziemy- jeszcze tego by brakowało...
Nie bój się tak o tą głowę, swoją drogą macie możliwość pomocy szerszej grupie ludzi i tego nie wykorzystujecie ? . Pomoc ze strony państwa to i tak kropla potrzeb jakie są realizowane . Ogromne bezrobocie , ludzie żyją za pensje śmieciowe a wy się zastanawiacie że komuś w głowie się przewróci bo dostanie kilo mąki i dwa oleje . Co do podpowiedzi z Caritasu na-pewno chodziło o osoby które "być może nie są samotnymi matkami i być może mają mniej dzieci niż troje."LU1988 pisze:nam Panie z caritasu kazały tylko wypisywać skierowania- nic więcej.
i po cichu dodały że możemy pisać też osobom które się nie kwalifikują- ale my tego nie robimy bo nie chcemy uczyć wszystkich że będą dostawać co chcą bo na głowę wejdą.