program sygnity - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 maja 2022, 10:45

Proszę o pokierowanie mnie jak mam wprowadzić nowe orzeczenie po odwołaniu do systemu.
Pan miał orzeczenie o stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym (niepełnosprawność od urodzenia) ważne do końca kwietnia 2021- następnie przedłużyliśmy mu covidowe. Złożył wniosek o nowe orzeczenie 30 kwietnia 2021, dostał nowe orzeczenie w stopniu lekkim w dniu 27-05-2021, Od tej decyzji odwołał się ale na komisje się nie stawił. W naszej placówce ma zawieszoną wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego od dnia 01.02.2022r. To wszystko się tak długo ciągnęło. Proszę o podpowiedź jak mam w systemie wprowadzić nowe orzeczenie? Czy potrzebuje nowy wniosek od Pana? Może jakaś dobra dusza napisze mi co po kolei mam zrobić?
madziulaa
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 22:32
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 maja 2022, 15:01

nowy wniosek osoba ma złożyć i tam wprowadzić orzeczenie. Stare zakończyć (covid)bez decyzji.
olek5
Stażysta
Od: 14 maja 2018, 12:07
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 25 maja 2022, 14:21

madziulaa pisze:
24 maja 2022, 10:45
Proszę o pokierowanie mnie jak mam wprowadzić nowe orzeczenie po odwołaniu do systemu.
Pan miał orzeczenie o stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym (niepełnosprawność od urodzenia) ważne do końca kwietnia 2021- następnie przedłużyliśmy mu covidowe. Złożył wniosek o nowe orzeczenie 30 kwietnia 2021, dostał nowe orzeczenie w stopniu lekkim w dniu 27-05-2021, Od tej decyzji odwołał się ale na komisje się nie stawił. W naszej placówce ma zawieszoną wypłatę zasiłku pielęgnacyjnego od dnia 01.02.2022r. To wszystko się tak długo ciągnęło. Proszę o podpowiedź jak mam w systemie wprowadzić nowe orzeczenie? Czy potrzebuje nowy wniosek od Pana? Może jakaś dobra dusza napisze mi co po kolei mam zrobić?
Nie bardzo rozumiem po co wprowadzać nowe orzeczenie.Jeśli nie złożył nowego wniosku a doniósł tylko orzeczenie o lekkim stopniu (lub pozyskaliście tą informację z EKSMON), i orzeczenie jest prawomocne, to zakańczam wypłacanie z COVIDA, gdyż przedłużając mu z COVIDA, pewnie napisaliście pełne brzmienie tego art. że " nie dłużej niż do uzyskania nowego orzeczenia".W tej sytuacji nawet niczego do strony nie wysyłam, tylko w systemie zakańczam wypłatę.
Natomiast jeśli złożył nowy wniosek, to zasiłek z COVIDA zakańczam jak wyżej, wprowadzam jego nowy wniosek z lekkim stopniem i zawiadamiam o odmowie bo nie spełnia warunków.
Z interpretacji prawnych wynika, że jeśli ktoś się odwołał a ma płacony ZP ze specustawy, to płacimy dalej, aż któreś orzeczenie stanie się prawomocne (to pierwsze lub po odwołaniu).
gosial
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 23:11
Zajmuję się: śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x