mamy "sprzedawać" swoją pracę, aby być docenionymi przez " górkę", wykonuję teraz mnóstwo dodatkowej pracy w związku ze specyficznymi problemami w pewnej rodzinie, chciałabym to wpisać w projekt socjalny stworzony na rzecz tej rodziny, czy pracujecie w ten sposób, jeżeli jakiś realizowaliście to podpowiedzcie coś, wiem, ze na wszystko jest za mało czasu, ale chciałabym jakoś sprzedać naszą trudna robotę i ubiegać się o jakieś nagrody
Cześć.
Chętnie bym pomógł ale nie wiem czy ktokolwiek w Polsce pracuje metoda projektu ( z jedną rodziną ). Kontrakt socjalny to już wyczyn u większości : ) Ale powodzenia.
My piszemy projekty socjalne, ale dla większej grupy, nie dla pojedynczych rodzin. np dla seniorów. a w przypadku rodzin to pracujemy przeważnie kontraktami
Nie mam takiego doświadczenia, ale myślę, że spokojnie możesz pokazać pracę z rodziną jako realizację projektu socjalnego na rzecz tej konkretnej rodziny. Projekt ma kilka wyróżników:
1. Diagnoza, której efektem jest
2. określenie Problemu Głównego i Problemów Szczegółowych (oraz ich przyczyn i skutków)
3. W kontrze do problemów - sformułowanie Celu Głównego i Celów Szczegółowych
4. Wyznaczenie działań, jakie należy podjąć dla realizacji celów szczegółowych (można założyć, że cel główny zostanie osiągnięty, jeśli osiągnięte zostaną poszczególne cele cząstkowe - szczegółowe)
5. Określenie wskaźników (po czym poznamy, że osiągnięto cel) dla każdego celu
6. Wyznaczenie terminu (zakresu czasowego działań)
7. Ustalenie osób odpowiedzialnych za poszczególne działania
8. Ewaluacja - ocena, służąca czasem modyfikacji planu, wnioski obydwu stron
9. Nakłady budżetowe niezbędne dla realizacji projektu (Uwaga: żaden sponsoring, w jednostce budżetowej to niedopuszczalne. Wyceń po prostu swoją pracę na podstawie ilości godzin na rzecz projektu i Twojej stawki wynagrodzenia + ewentualne świadczenia na rzecz rodziny)
To tak w skrócie, pewnie każdy to już zna, ale przytaczam dla jasności mojej opinii. Opinia moja jest taka, że narzędziem realizacji tego projektu w odniesieniu do rodziny może być kontrakt socjalny zawarty z jej przedstawicielem/ami. Jak widać, projekt socjalny ma te same elementy, jakie ma kontrakt. Projekt w tej sytuacji nie powinien się jednak ograniczać tylko do kontraktu socjalnego. Ten zastosuj we współpracy z rodziną. Natomiast szerzej w projekcie (którego treści rodzina nie widzi, w przeciwieństwie do kontraktu) omów inne problemy - np. relacje w środowisku i Twój plan na ich poprawę, uwarunkowania instytucjonalne i Twój plan, jak je wykorzystać dla poprawy sytuacji w rodzinie, inne aspekty (jak choćby poprawa jakości usług, osadzenie tej konkretnej usługi w szerszym kontekście, jak np. strategia rozwiązywania problemów społecznych, czy Wasz gminny program wspierania rodzin. Nie chcę tu zanudzać, ale jeśli masz taki pomysł, warto w to pójść. POWODZENIA