PROJEKT Świadcz. pielęgn. NOWE - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 18    [ Posty: 175 ]

Napisano: 13 lut 2014, 12:57

Twoje czy innych widzenie mnie nie jest zadnym dowodem, ze nie mam racji.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 13:18

Mania zwróci, u mnie nie raz zwracał.
~Elmer

Napisano: 13 lut 2014, 13:33

Zwróci, jezeli bedzie miała potwierdzenie, że za ten okres ma odprowadzone składki do zusu.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 13:44

\'przed wejściem ustawy powstaną interpretacje do niej \'

Raczej interpretacje pojawiają się po wejściu ustawy.

\'i w tym kierunku zostaną przeszkoleni pracownicy ośrodków.\'

Ty sądzisz, że my przechodzimy jakieś odgórne szkolenia odnośnie interpretacji przepisów? Po wszystkich sporach o jakich czytasz na tym forum w to wierzysz? Naprawdę?

\'projekt ustawy napisany jest tak, żeby wszyscy, którym prawa zostały wygaszone mogli sie spodziwać zwrócenia im wszelkich zaległosci.

vs.

ostrego koszenia, żeby odpadła jak największa ilość swiadczeniobiorców raczej nie unikniemy.\'

Sama sobie przeczysz jakby. Zdecyduj się, bo gubisz się już we własnej paranoi.
~Iks

Napisano: 13 lut 2014, 13:52

Dziwią mnie te spory. Przecież opiekunowie to osoby dorosłe. Nie każdy musi przejść na tę ustawę przejściową. Jeśli jej przeciwnicy boją się, że zostaną wyrolowani przez rząd to niech czekają na tą normalną ustawę, która jakoby ma wejść w 2015 roku. Denerwuje mnie, że wypowiadają się za wszystkich opiekunów i już poczynili kroki, które (zobaczycie) zaowocuje rezygnacją ze spec ustawy rządzących. Niektórzy opiekunowie nie mogą czekać do 2015 roku, chcieliby już w tym roku móc pobierać te 520 zł, bo dla nich to bardzo dużo. Proszę, nie wypowiadajcie się za wszystkich. Nie chcecie spec ustawy w takim kształcie, w jakim ją napisano to nie ubiegajcie się o nią i czekajcie na nową.
~Ania

Napisano: 13 lut 2014, 13:57

Nigdzie sobie nie zaprzeczam, gdyz ustawa zawiera niedomówienia, które póżniej wyjdą w praktyce. Chociazby dla przykładu pomija całkowicie osoby, które po 1 lipca 2013 r. podjęły pracę. A tym samym mogą one oczekiwac, że zostanie im przywrócone świadczenie za okresy, w którym pozostawali bez pracy, gdy tym czasem sam fakt podjęcia pracy może byc traktowany jako niespełnienie warunków.
No i niestety wierzę w interpretacje, a spory sa szybciej skutkiem róznych szkół, jak też róznego zrozumienia niektórych kwestii.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 14:06

Nawet gdybym nie miała dostać żadnych zwrotów przejście w drugiej połowie roku na zasiłek w wysokości 520 zł dużo mnie podratuje. I jestem przekonana, że wielu najuboższych opiekunów myśli podobnie. Nawet gdybym w przyszłym roku nie mogła ubiegać się o nowe świadczenie, ze skalą niesamodzielności i pozstać na tej spec ustawie to te 520 zł i tak mi pomoże.
Nie mówię, że nie macie walczyć, ale uważam, że powinniście skupić się na konsultacjach w sprawie tej ustawy, która ma wejść w życie w 2015 roku. Ciągłe rządania w sprawie spec ustawy przeciągną w czasie jej wejście w życie lub co gorsza sprawią, że rząd w ogóle z niej zrezygnuje, a w mediach powie, że opiekunowie jej nie chcieli.
~Ania

Napisano: 13 lut 2014, 14:14

Aniu, to że ty wypowiadasz się za wszystkich opiekunów, dla których liczą się tylko obiecane pieniądze i bez znaczenia jest dla nich, jakie zasadzki może zawierac godzenie się na nowy zasiłek , nie znaczy ze inni wypowiadają się w imieniu szerszej grupy, czy indywidualnych osób myslących inaczej. Ja osobiscie piszę tylko za siebie. I nikt nikogo nie zmusza do takiego czy innego myślenia, a tym bardziej podejmowania pewnych czynnosci.
Wejście projektowanej ustawy w zycie, będzie oznaczało, że nawet ci , którym sie nie podoba, nie godzą się z jej zapisami, będa zmuszeni do wystąpienia z wnioskiem, gdyz inaczej stracą i to. A na nową ustawę ze stopniami niesamodzielności moga czekać w nieskonczonosć.
Coraz bardziej jestem przekonana, że władza dlatego chce przepchnąc tego bubla, zwracającego niby prawa nabyte, żeby miec opiekunów dorosłych niepełnosprawnych z głowy, a zając sie podnoszeniem świadczenia dla opiekunów dzieci.
~m&m

Napisano: 13 lut 2014, 14:19

wypowiadasz sie niby za siebie a mieszasz w głowach setkom innych. Coś ty się tak na te chore dzieci uparła?
Żal? Większość chorych starszych ma jakieś swoje świadczenia. Pojmuk, ze nie są to kokosy ale są. Dzieci swoich swiadczeń nie mają.
Potrafisz to zakumać czy nie bardzo?
~Gosia

Napisano: 13 lut 2014, 14:22

\"Nawet gdybym nie miała dostać żadnych zwrotów przejście w drugiej połowie roku na zasiłek w wysokości 520 zł dużo mnie podratuje. I jestem przekonana, że wielu najuboższych opiekunów myśli podobnie. Nawet gdybym w przyszłym roku nie mogła ubiegać się o nowe świadczenie, ze skalą niesamodzielności i pozstać na tej spec ustawie to te 520 zł i tak mi pomoże.
Nie mówię, że nie macie walczyć, ale uważam, że powinniście skupić się na konsultacjach w sprawie tej ustawy, która ma wejść w życie w 2015 roku. Ciągłe rządania w sprawie spec ustawy przeciągną w czasie jej wejście w życie lub co gorsza sprawią, że rząd w ogóle z niej zrezygnuje, a w mediach powie, że opiekunowie jej nie chcieli. \"

A jaką możesz mieć pewność, ze tego zasiłku nie dostaniesz przez miesiąc, a później zostanie ci on zabrany. I wtedy juz bez mozliwosci podjęcia jakiejkolwiek walki. Tak cię to będzie urządzało?
I co ty opowiadasz o jakimś skupieniu się na konsultacjach do ustawy, która lezy \"odłogiem\' i nie wiadomo czy w ogóle wejdzie w zycie.
Konsultacje do niej zostały przeprowadzone już dawno, wystarczyło tylko dopisac zapisy ze spec ustawy mówiące o przywrócenia prawa do świadczenia pielęgnacyjnego , a nie zasiłku i było by wszystko dobrze.
~m&m

Strona 12 z 18    [ Posty: 175 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x