Prośba o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 lis 2013, 10:08

Witam. Mam taką sytuację - pomóżcie. Rodzina ma przyznane na dziecko nieodpłatne usługi specjalistyczne od października tego roku, pod koniec listopada dostanie z działu świadczeń rodzinnych wyrównianie zasiłku za miesiące wrzesień, październik i listopad. W związku z tym wzrośnie dochód tej rodziny i przekroczy kryterium co spowoduje konieczność ponoszenia opłat za w/w usługi. W związku z tym mam pytanie - czy na wywiadzie w grudniu po wszczęciu jeszcze w listopadzie postępowania będę liczyć dochód za listopad (tylko część za listopad czy też całość jakie wezmą ze świadczeń - tj. za miesiące wrzesień - listopad??). Poza tym od kiedy mają płacić za usługi - od października, listopada czy grudnia??? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
~Pracownik socjalny

Napisano: 27 lis 2013, 10:26

wyrównania nie liczysz. https://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna ... dnorazowy/
Celem ust. 12 było wyjęcie spod ogólnych, określonych w ust. 11, zasad zaliczania do dochodu osoby lub rodziny jednorazowych świadczeń w sytuacji, gdy osoba ta lub rodzina oczekiwała na to świadczenie, na przykład zasiłek rodzinny czy dodatek mieszkaniowy. Późniejsze wyrównanie tych świadczeń w drodze jednorazowej wypłaty za miniony okres nie powinno być traktowane jednakowo z dochodem nie wypłacanym wstecz. Natomiast w sytuacji przyznania określonego świadczenia „z góry” na określony czas, osoba lub rodzina uzyskuje dochód na ten okres. Nie powinno się więc go rozliczać na 12 miesięcy, lecz na okres, za jaki dochód wypłacono.
~ziuta

Napisano: 27 lis 2013, 10:47

Dobrze w takim razie ja liczyć dochód za listopad - np w miesiącu wrześniu 200 zl w październiku 300 zl w listopadzie 400 zl to dodaje to wszystko i dziele przez 3 co wychodzi 300 zl i wliczam 300 zl czy nie wliczam nic???
~Pracownik socjalny

Napisano: 27 lis 2013, 12:40

w grudniu wliczasz dochód za listopad 400 zł.
~irena

Napisano: 29 lis 2013, 9:58

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące odpłatnośći za w/w usługi jeśli strona otrzyma w listopadzie wyrównanie zasiłków rodzinnych ale należnych od września to od jakiego miesiąca będzie odpłatność - od grudnia czy od października????
~pracownik socjalny

Napisano: 03 gru 2013, 12:06

Pomoże ktoś???
~Pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x