prośba policji - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 24 paź 2016, 8:48

otrzymała prośbę z policji o dokonywanie systematycznych wizyt w rodzinie również w godzinach wieczorowo - nocnych ( w tym w weekendy ) a w momencie stwierdzenia nieprawidłowości w sprawowaniu opieki nad dziećmi lub wykrycia innych istotnych problemów bądź naruszeń prawa, będąc na miejscu mam poinformować komisariat policji z dokładnym wskazaniem istoty problem.
od czego jest policja w tym kraju,co o tym myślicie?
123465

Napisano: 24 paź 2016, 9:09

Odbij piłeczkę i poinformuj w jakich godzinach wykonujesz pracę, że będziesz monitorowała rodzinę, natomiast w po godzinach pracy oraz w weekendy prosisz o skierowanie w środowisko Dzielnicowego !!!
Zene

Napisano: 24 paź 2016, 9:14

Zene pisze:Odbij piłeczkę i poinformuj w jakich godzinach wykonujesz pracę, że będziesz monitorowała rodzinę, natomiast w po godzinach pracy oraz w weekendy prosisz o skierowanie w środowisko Dzielnicowego !!!
Ewentualnie zaproponuj rodzinie pomoc asystenta rodziny. On będzie z nią pracował w celu polepszenia funkcjonowania.
grand

Napisano: 24 paź 2016, 9:45

Napisałabym pismo do policji i sama się tam udala z potwierdzeniem przyjecia pisma celem zorientowania ( spisać na miejscu dwustronną notatkę służbową co jest powodem takiego zachowania) - godziny pracy, zakres kompetencji, rozważenie sprawy skierowania do sądu o kuratora, ale wczesniej przede wszystkim wejście w środowisko i poinformowanie rodziny poprzez przeprowadzenie wywiadu środowiskowego pod katem pisma policji.
Rozeznanie, bardzo dokladne spotkanie z wszystkimi czlonkami rodziny i dobre rozeznanie.
Rodzina musi wiedzieć, że jest na świeczniku i w zainteresowaniu slużb i jeżeli dzieciom dzieje się krzywda to to musi sie zmienić poprzez częstsze wizyty i nadzór.
Jeżeli sytuacja okaże się bardzo problematyczna - umówić sie na niebieską kartę, jeżeli nie
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 24 paź 2016, 10:13

w rodzinie pracuje kurator zawodowy i asystent rodziny, ten drugi nie ma możliwości wejść w środowisko bo nie jest wpuszczany do domu. W sądzie natomiast toczy się sprawa o pozbawienie praw. Ja oczywiście kontaktować z rodzina się będę, ale w godzinach pracy a nie wieczornych i nocnych. Problem w tym, że rodzina niepełna ojciec pije nie interesuje się dzieciakami one z kolei to wykorzystują na swój sposób.
Gość

Napisano: 24 paź 2016, 11:59

Ciekawostka: Kiedyś napisałam pismo na policję z prośbą o wieczorne i weekendowe wizyty dzielnicowego w środowisku (samotny ojciec + alkohol). Po pewnym czasie podczas wizyty w środowisku pan z rozbrajającym uśmiechem powiedział mi, że policjant spełnił moją prośbę, bo był i pokazał mu pismo, jakie otrzymał z GOPS :D
Dobrze,że miał dobry dzień i nie chciał się odegrać za nasyłanie policji :o
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 12:21

Dlatego napisałam wyraźnie, że ja zaczęłabym od wywiadu w środowisku - wlaśnie na podstawie pisma z policji dokładne rozeznanie srodowiska to podstawa, a narzędziem jest wywiad środowiskowy w godzinach pracy ( bez uprzedniego zawiadomienia - ponieważ takie powinno być wysłane listem poleconaym za potwierdzeniem zwrotnym
i ewentualnie stanowić już o właściwym terminie wywiadu)
A pismo do policji o kompetencjach tak jak napisalam
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 12:27

I jeszcze jedno, w trudnych środowiskach pracownik socjalny najpierw musi zyskać zaufanie, a jeżeli będzie okłamywał rodzinę i działal poza jej plecami to ani tej rodzinie nie pomoże ani nie zyska zaufania.
I nie może wchodzić w kompetencje policji tylko z troską badać środowisko pod kątem diagnozy i planu pomocy ewentualnie interwencji kryzysowej powolując zespół interdyscyplinarny
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 24 paź 2016, 13:01

Jak zobaczę pisma do komisariatu to Wam pomogę.Nie mogą odmówić.Interwencja między 6 ,a 22 nie obowiązuje.
gość:)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x