PROSZĘ NIECH KTOŚ MI TO WYJAŚNI - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 paź 2015, 7:43

PROSZĘ NIECH KTOŚ MI TO WYJAŚNI ( jak krowie na rowie )

wszczęcie do dotyczy dłużników których wierzycielki juz nie pobieraja FA a dług jest u nas
przyłączenie dotyczy aktualnie wydanych decyzji ( osob pobierających FA )

1. czy jezeli Pani miała FA w okresie zasiłkowym 2014/2015 ale obecnie juz nie 2015/2016 to robię wszczecie ??? tak ?
2. podaje dług dłużnika tylko z FA ? bez zaliczki ?
3. przy wszczęciu postępowania musze czekac az US umorzy tytułu wykonawcze? a przy aktualnych sprawach 2015/2016 gdy dłuznik tez ma TW skierowane do US to tez czekam na umorzenie czy wysyłam ?

nie mogę do konca pojąć tej zależnosci miedzy tytułami a wszczeciem lub postepowaniem ?

czy kolezanka wprowadza mnie w błąd tweirdzac ze za biezacy okres robie przyłączenie ale za wczesniejsze dla tego samego dłuznika wszczecie ?

4. do komornika wysyłam wniosek + informacje o rozpoczeciu realizcji decyzji i harmonogram wypłat ? ( to ma byc w jednym pismie ifnromacja + harmonogram )
MOnserat

Napisano: 16 paź 2015, 7:52

1. niekoniecznie;
2. tak;
3. nie.

Wniosek o przyłączenie robisz wtedy gdy komornik prowadzi postępowanie w tej sprawie. Nie ma znaczenia kiedy ty wypłacałeś FA. Jeżeli wypłacasz bieżąco to wiadomo, że nadal prowadzi egzekucję.
Wniosek o wszczęcie egzekucji robisz wtedy, gdy komornik zakończył już egzekucję.
W teorii co do wniosków na okresy gdzie był wystawiony tytuł wykonawczy musisz czekać na umorzenie postępowania przez US. Ja się tym jednak nie przejmuję.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2015, 8:10

elmer dzieki za wypowiedz

ale rozwiń pkt 1 " niekoniecznie " ??

bo mama takich babeczek az 5 które jeszcze we wrzesniu miały FA a juz teraz nie maja bo przekroczyły kryterium dochodowe i nie wiem czy dla ich sprawy robic wniosek o przyłączenie czy wszczęcie egzekucji ???
MOnserat

Napisano: 16 paź 2015, 8:15

ja tez nie wiem, bo nie mam wiedzy czy komornik prowadzi egzekucję w tych sprawach (raczej tak)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2015, 8:25

rozumiem

ten cały fundusz to jest dla mnie zagadka robie to tak krótko a odrazu taki ciezki okres mi sie trafił mam nadzieje ze jakos przez to wszytsko przejde o odetchne z ulgą
MOnserat

Napisano: 23 lis 2015, 11:54

jeśli mam nową wierzycielkę od 2015/2016 , która nigdy wcześniej nie pobierała funduszu to czy do komornika też stosuje się taki wniosek o wszczęcie/przyłączenie???
kasiam.

Napisano: 23 lis 2015, 12:08

przyłączenie, bo komornik już prowadzi egzekucję na wniosek matki dzieci lub samych osób uprawnionych
edgar

Napisano: 23 lis 2015, 12:30

edgar pisze:przyłączenie, bo komornik już prowadzi egzekucję na wniosek matki dzieci lub samych osób uprawnionych
poproszę o wzór :-))
kasiam.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x