proszę o konsultacje- prawo jazdy dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 kwie 2014, 9:53

w 2013 r. Starosta na mój wniosek zatrzymał prawo jazdy dłużnikowi. Teraz okazało się że dłużnik nie zamieszkuje w mojej gminie i się wymeldował z pobytu stałego. Ponadto komornik poinformował mnie że dłużnik w ciągu 6 ostatnich miesięcy wywiązywał się ze spłat.

Powinnam wystąpić do starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy. Tylko czy powinnam mieć jego prośbę o zwrot. Czy zrobić to z urzędu? Uchylić decyzję? Proszę podpowiedzcie mi co zrobić w tm przypadku. Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
~Jolka :)

Napisano: 03 kwie 2014, 10:37

a masz wywiad?
~Elmer

Napisano: 11 sie 2016, 12:47

no właśnie, co z wywiadem w takiej sytuacji? jak wezwać dłużnika skoro nie mieszka na terenie naszej gminy?
miras
Referent
Od: 19 mar 2015, 14:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 sie 2016, 9:10

?
gość 1215

Napisano: 18 sie 2016, 8:59

co robicie w takiej sytuacji?
gość 1215

Napisano: 18 sie 2016, 9:39

Prawo jazdy oddaje organ właściwy dłużnika bez względu na to który organ odebrał
Kryś

Napisano: 18 sie 2016, 9:54

Właśnie to przerabiałam, więc opisze jak robiłam. U mnie zabraliśmy prawo jazdy w 2014 roku. jakiś czas temu dłużnik napisał wniosek o zwrot (MUSI BYĆ WNIOSEK/ PISMO ITP - Z urzędu nie zwracamy); ale mieszka w Niemczech, więc nie było OWD. Poradziłam się prawnika i kazał przeprowadzić wywiad na potrzeby zwrotu prawka. okazało się że Pan sumiennie płaci, wywiad był i prawko dostanie.
Ale może jak Pan chce zwrotu i o to poprosi (złoży wniosek) a mieszka gdzieś indziej to na potrzeby zwrotu prawa jazdy wyślij wniosek o przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego do organu właściwego. Później niech Ci prześlą informacje czy był i będzie grało
nowa15

Napisano: 18 sie 2016, 10:23

czy ważne jest kiedy wywiad został przeprowadzony? np w 2014 r był na wywiadzie, świadczenie już nie jest wypłacane i dopiero teraz spełnił przesłankę 6 msc, czy jeszcze raz przeprowadzić wywiad teraz?
gość 1215

Napisano: 19 sie 2016, 8:03

?
gość 1215

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x