Proszę o podpowiedź - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 kwie 2014, 11:46

Mam Pana który pobiera świadczenie pielęgnacyjne na osobę w wieku 25 lat, opieka ta faktycznie jest sprawowana. Teraz jednak opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej ustanowiono inna osobę z rodziny, czy ma to jakiś wpływ na wypłatę świadczenia pielęgnacyjnego dla tego pana?
HMMMMMMM

Napisano: 13 kwie 2014, 17:13

Witam
Miałem świadczenie pielęgnacyjne do sierpnia 2013 ponieważ mama miała kolejną komisję lekarska w sprawie grupy którą otrzymała na następne cztery lata, a w czerwcu było ostatnie świadczenie pielęgnacyjne czy przysługuje mi nowy zasiłek pielęgnacyjny i ewentualna spłata zaległych. Proszę o odpowiedz.
TomaszG

Napisano: 13 kwie 2014, 23:05

HMMMMMMM pisze:Mam Pana który pobiera świadczenie pielęgnacyjne na osobę w wieku 25 lat, opieka ta faktycznie jest sprawowana. Teraz jednak opiekunem prawnym osoby niepełnosprawnej ustanowiono inna osobę z rodziny, czy ma to jakiś wpływ na wypłatę świadczenia pielęgnacyjnego dla tego pana?
to ,że ktoś jest opiekunem prawnym , nie znaczy ,że od razu nabywa prawo do świadczenia pielęgnacyjnego (opiekunem prawnym może zostać osoba nie spokrewniona z podopiecznym ) , tutaj tylko należy patrzeć na obowiązek alimentacyjny, oraz to czy opieka jest sprawowana --dot. świadczenia pielęgnacyjnego.
według mnie nie będzie to miało żadnego wpływu na wypłatę .
mia
Praktykant
Od: 13 kwie 2014, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2014, 23:12

TomaszG pisze:Witam
Miałem świadczenie pielęgnacyjne do sierpnia 2013 ponieważ mama miała kolejną komisję lekarska w sprawie grupy którą otrzymała na następne cztery lata, a w czerwcu było ostatnie świadczenie pielęgnacyjne czy przysługuje mi nowy zasiłek pielęgnacyjny i ewentualna spłata zaległych. Proszę o odpowiedz.
drogi Panie , a jak my mamy wiedzieć jak wygląda orzeczenie o niepełnosprawności Pana matki ?
tzn. kiedy powstała niepełnoprawność , czy przed 18 lub 25 rokiem życia (jeśli mama się wtedy uczyła ) , jak wyglądają pkt. 7 i 8 tego orzeczenia , czy są na " tak" lub "wymaga " ? no jak my Panu mamy odpowiedzieć ?? z fusów powróżyć ?
mia
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2014, 23:19

mia - a co Cię interesują punkty 7 i 8? ma być stopień znaczny; inna sprawa, że świadczenie było na czas określony, zatem powinien był ubiegać się o SZO
Alicja 2

Napisano: 13 kwie 2014, 23:24

Tak, ale może pan "porwał" by na świadczenie pielęgnacyjne wtedy punkty 7i 8 miały by znaczenie , łącznie z czasem kiedy niepełnosprawność powstała .
mia
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2014, 9:07

Mia, co Ty za bzdury wypisujesz z tym 7 i 8 na TAK. Osoba dorosła ma mieć znaczny stopień niepełnosprawności i to koniec !!!
Barnaba

Napisano: 14 kwie 2014, 12:02

Witam ponownie
Niepełnosprawność powstała po 25 roku życia.
Punkt 7 orzeczenia o stopniu niepełnosprawności jest na tak, punkt 8 na nie.
Stopień niepełnosprawności- znaczny.
O SZO starałem się ale niestety kryterium dochodowe.
Pozdrawiam
TomaszG

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x