Proszę o podpowiedź - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 02 gru 2015, 14:22

Dostaliśmy od Dyrektora Szkoły podanie o objęcie rodziny pomocą opiekuńczo- wychowawczą. Czy mamy to traktować jako podanie o asystenta rodziny?
Maja325

Napisano: 02 gru 2015, 16:11

Miałam taką sytuację, z tą różnicą, że rodzina nigdy wcześniej nie miała problemów, natomiast zdarzyła się dziwna akcja, że szkoła uznała, że należałoby się im przyjrzeć przez okres wakacji. Dlatego posłali tam mnie.
basiaa

Napisano: 07 gru 2015, 14:50

Tez mieliśmy taka sytuację, rodzinę
objęto wsparciem asystenta ;)
edwald

Napisano: 18 sty 2016, 16:24

Czyli gdzie diabeł nie może, tam asystent. I wszyscy mają ręce czyste, niech się martwi on. Drażni mnie takie podejście do sprawy, ale z doświadczenia widzę, że wszystko zwalane jest na OPS. Nauczyciel widzi, że coś się dzieje- pyk, do ośrodka. Jeżeli szkoła widzi, że coś jest nie tak- niech zrobi coś od siebie, niech porozmawia z rodzicami, niech zapewni pomoc psychologiczną dziecku, zorganizuje zbiórkę itd..
W ustawie z tego co się orientuje i o ile się nie mylę jest napisane, że wnioskować o AR może pracownik socjalny po stwierdzeniu trudności, nie szkoła.
dfgfshfghgfh

Napisano: 19 sty 2016, 9:19

Jeśli już mowa o szkole....
Rozmawiam ostatnio telefonem z pedagogiem szkolnym w sprawie ucznia. nagle w rodzinie pojawił sie problem, szkoła sie zainteresowała, my też, coś bedziemy działać. A że w tej szkole w zasadzie nie mamy dzieci to z pedagogiem sie dopiero zapoznaję.
Rozmawiamy, myslimy co tu zrobić. Przydałby się psycholog. Pedagog pyta mnie czy mamy w ośrodku - nie mamy, ale pomożemy rodzinie go znaleźć. Pedagog żałuje bardzo, bo miał nadzieję że mamy, ale trudno, też pomoże rodzinie w dotarciu do specjalisty.
Na drugi dzień dzwonię do szkoły, łączą mnie z gabinetem pedagoga i co? Pedagog będzie po południu, odebrał P S Y C H O L O G, który dzieli z pedagogiem pokój.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2016, 20:07

Pewnie zapomnieli, że mają psychologa. Poza tym po co psycholog? To asystent powinien być psychologiem, nauczycielem, lekarzem, policją, księdzem, sprzątaczką itd... :D
Karolinkaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem