Mam taką sytuację kobieta pobiera od lutego 2022 r. świadczenie pielęgnacyjne na męża. Wczoraj przyszła zgłosić, że w lutym 2026 przyznano jej emeryturę w ZUS. W związku z tym, że dostała już wypłatę z wyrównaniem z zusu, a nie ma papierowej decyzji zrobiłam weryfikacje zus w sygnity i oprócz emerytury przyznanej od 26.02.2026 r. wyszło mi, że zaraz po przyznaniu przez SKO w lutym 2022 r. powyższego świadczenia Pani poszła sobie do ZUSu złożyła o świadczenie przedemerytalne po czym sama sobie zawiesiła je po kilku miesiącach. My nic o tym nie wiedzieliśmy bo nie weryfikujemy ludzi w ZUSie przed każdą wypłatą robimy to tylko u osób, które nam podpadają albo są donosy.Tak to tylko puszczamy raporty.
Moje pytanie: Rozumiem, że oprócz tego, że ma do zwrotu od momentu przyznania emerytury wiadomo to muszę również zgodnie z art. 17 ust 5 pkt 1a przyznać do zwrotu okres od którego miała przyznane świadczenie przedemerytalne?? Wiem, że sądy dają możliwość wyboru petentom korzystniejszego świadczenia, ale póki co zgodnie z naszą ustawą nie ważne, że zawiesiła i potem nie pobierała nic z ZUSu. Liczy się sam fakt przyznania prawa prawda????