Proszę o pomoc doświadczonych- postępowanie egzekucyjne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 lip 2014, 15:06

Mam taki problem- bardzo proszę o odpowiedź. Pomóżcie-pierwszy raz będę przeprowadzała egzekucję administracyjną. Córka miała podpisaną umowę z nami z tytułu pobytu matki w DPS. Córka wpłaciła tylko za 1-en miesiąc, potem mimo wezwań nie wpłacała. Matka zmarła- dług się zamknął, tj. mam już konkretną zamkniętą kwotę, którą chcę ściągnąć. Wysłałam jej decyzję o zwrocie, oczywiście przedtem zawiadomienie o wszczęciu postępowania i o możliwości zapoznania się ze zgromadzonym materiałem dowodowym. Wyznaczyłam termin do dokonania wpłaty.Ona odebrała decyzję w dniu 24.07.2014 r. W paragrafie 15 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji jest napisane, że egzekucja admin. może być wszczęta, jeśli wierzyciel po upływie terminu do wykonania przez zobowiązanego obowiązku prześle mu upomnienie z zagrożeniem skierowania sprawy na drogę sądową. OK. Pytranie: kiedy mam wysłać jej to upomnienie, czy następnego dnia, po dniu kiedy upłynął termin do dokonania wpłAty, czy po upływie 14 dni od dnia kiedy dostała decyzję? W miarę możliwości, jeśli ktoś ma, to prosiłabym o wzór takiego upomnienia. Dalej pewnie tytuł wykonawczy. Na razie proszę o WYJAŚNIENIE W KWESTII UPOMNIENIE, tj. KIEDY JE WYSŁAĆ I CO W NIM NAPISAĆ, ZAWRZEĆ. Robię to po raz pierwszy, dlatego bardzo proszę o wskazówki
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 01 sie 2014, 19:55

jeżeli decyzja orzekająca o obowiązku zwrotu się utrzyma w mocy to płatność będzie wymagana:
a) w terminie wskazanym w decyzji
b) gdy brak terminu wskazanego w decyzji - od dnia uprawomocnienia się decyzji orzekajacej o obowiązku zwrotu...

stosownie do powyższego wyślij wezwanie do zapłaty (upomnienie), które stanowi wzór do rozporządzenia wykonawczego do ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Dopiero po bezskutecznym upływie terminu wskazanego w upomnieniu decyzję nalezy skierować do urzędu skarbowego... reszta w rękach komornika.
Rajski

Napisano: 01 sie 2014, 19:57

a forumowicz powyżej ma racje.. obowiązek musi wynikać z decyzji ustalającej odpłatność za dps... umowa może potwierdzać ten obowiązek albo może stanowić do wpłat w większej wysokości niż wynikający z decyzji.... długo by o tym pisać bo orzecznictwo w przeciągu ostatnich 5 lat chyba trzy razy zmieniało swoje stanowisko w tej sprawie... masakra.. skoro już wysłałeś decyzję orzekającą o obowiązku zwrotu po kwiatkach.. może się ustoi
Rajski

Napisano: 07 sie 2014, 10:55

Osoba zobowiązana do wnoszenia opłaty za pobyt w DPS z art. 61 ust.1 pkt.2 - zstępna, odmawia podpisania umowy w trybie art.103 ust.2. Czy istnieje możliwość i w jaki sposób (chronologicznie) możemy z programu pomost std wydać decyzję o zobowiązaniu osoby ( zstępnej) do zwrotu opłaty zastępczo wniesionej przez gminę na DPS podopiecznego? Czy ktoś to już robił w systemie pomost std?
GABA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x