Prosze o pomoc - pilne - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 cze 2016, 8:57

Uprzejmie prosze o pomoc co powinnam zrobić krok po kroku. Wczoraj poszła wypłata dodatku mieszkaniowego a pierwszy raz zdarza mi się taka sytuacja, że zostały zatajone dane. Pani dzień po wypłacie czyli dzisiaj zgłosiła się do mnie, że podczas podawania informacji o tym że miała świadczenie rehabilitacyjne nie podała informacji że otrzymała również wynagrodzenie od byłego pracodawcy. Po ponownym przeliczeniu (wczesniej było przyznanie) teraz się już okazała odmowa (dodatek mniejszy niż 2% emertytury). Dodatek w całosci zostal przekazany do zarządcy. Jak powinnam teraz postąpić?? Pomocy.

Wiem, że się go wstrzymuje a tak naprawdę ona już go nie dostanie bo przecież wychodzi jej odmowa. Wiem, że jest obowiązana do zwrotu w podwójnej wysokości tzn. rozumiem że ona ma mi to zwrócić a nie ten zarządca (w części którą otrzymał)?
Ktoś pomoże co pokolei powinnam wykonać aby doprowadzić to do końca? Zawiadomienie o wszczęciu postępowania? Czy o wznowieniu postepowania w tej sytuacji? Decyzja została wydana w dniu 31.05.2016r. czyli jest jeszcze w obiegu.
Fasolka90

Napisano: 09 cze 2016, 10:04

decyzja nie stała się ostateczna więc nie można zastosować trybu przewidzianego przez art 145 par. pkt 5 tzn. wznowić postępowania.
można zrobić tak :
1.niech ta osoba złoży odwołanie od tej decyzji ponieważ nie upłynęło jeszcze 14 dni od daty wydania decyzji. Wtedy w oparciu o art. 132 kpa uchylisz tą decyzję. następnie albo zarządca zwróci ci pieniądze albo wnioskodawca.
2. poczekaj, aż decyzja stanie się ostateczna i wtedy ją uchylisz na mocy art 155 kpa. W tym przypadku potrzebne będzie (jako warunek konieczny!) oświadczenie w którym strona wyrazi zgodę na takie uchylenie
brodafix

Napisano: 09 cze 2016, 10:09

Art. 154. [Uchylenie lub zmiana decyzji, na mocy której strona nie nabyła prawa] § 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony
:-)

Napisano: 09 cze 2016, 10:14

poza tym wydaje mi się, że tryb wznowienia postępowania akurat w tym przypadku byłby niewłaściwy z uwagi na fakt, że to przecież sama zainteresowana zgłosiła nazwijmy to przeoczenie ;)
nie można tu mówić o celowym działaniu / zatajeniu danych, ponieważ gdyby takowe miało miejsce to zapewne nie dowiedziałabyś się o ukrytych dochodach jeszcze przez długi czas 8-)
brodafix

Napisano: 09 cze 2016, 10:22

do autor: :-)
Art. 154.

"(...)strona nie nabywa praw z decyzji ostatecznej, gdy "decyzja ostateczna, wydana na żądanie strony, odmawia jej udzielenia uprawnienia albo gdy decyzja ta obciąża stronę wyłącznie obowiązkami, co następuje z reguły w tych sprawach administracyjnych, w których organowi administracyjnemu służy kompetencja do wszczęcia postępowania z urzędu (np. sprawy podatkowe)" - zob. W. Dawidowicz, Postępowanie administracyjne, 1983, s. 227-228.
brodafix

Napisano: 09 cze 2016, 10:25

art 154 nie ma tu zastosowania, ponieważ strona nabyła prawo
brodafix

Napisano: 09 cze 2016, 11:23

Załóżmy że przyjmę 2 wersję i teraz co powinnam dalej zrobić z żądaniem zwrotu?:0
Fasolka90

Napisano: 09 cze 2016, 12:04

myślę, że skoro osoba sama zgłosiła błąd, to nie powinno być problemu ze zwrotem
wystawisz zobowiązanie do zwrotu
jeśli nie odda to postępowanie egzekucyjne
brodafix

Napisano: 09 cze 2016, 14:36

poczekaj te 14 dni i z późniejsza data pismo
bardzo rzadko ale zdarzają nam się takie przypadki wtedy strona pisze prośbę o ponowne wyliczenie dodatku mieszk. ponieważ zapomniała czy z niewiedzy itp. nie zadeklarowała dochodów podpowiadamy za zgoda stron i z art 155 uchylamy i przyznajemy albo w nowej wysokości albo odmawiamy i zwraca tylko wypłacony dodatek w pojedyńczej wysokości
zek1

Napisano: 09 cze 2016, 17:30

Aha czyli tutaj nie zobowiązuje jej do zwrotu w podwójnej tylko pojedynczej? Ok ;) dziękuję wam za podpowiedzi ;)
Fasolka90

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x