Proszę o poradę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 26 sie 2014, 12:39

Witam

moje pytanie brzmi: pani złożyła wniosek o pomoc finansową
po kilku próbach udania sie na wywiad nic z tego nie wyszlo pani nie odbiera tel, nie ma z nia kontaktu.
Co zrobic z tym fantem za niedlugo wyjdzie czas kiedy powinnam przeprowadzic wywiad?
lizak

Napisano: 26 sie 2014, 20:29

art. 35 KPA § 5. Do terminów określonych w przepisach poprzedzających nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

termin nie biegnie, gdy strona uniemożliwia przeprowadzenie wywiadu.....

zapodaj dwa pisemne wezwania na wywiad, ustal, że przeprowadzenie wywiadu jest spowodowane bierną postawą strony, wyślij pisemne wyjaśnienie skutków braku zgody na wywiad z wezwaniem (trzecie już)... możesz odmawiać...

najważniejsze żeby z papierków wynikało że strona się nie godzi na wywiad i z jakiego powodu....
Rajski

Napisano: 27 sie 2014, 10:58

Jak ma napisać, że się no zgadza skoro jej nie ma w domu, ja robię tak wysyłam pismo informujące, że byłam np. 3 razy w których dniach i godz. na końcu informuję iż w ciągu 7 dni ma mi klient podać dogodny dla niego termin na zrobienie wywiadu, jeżeli nie informuje wysyłam ponowne pismo że sprawa pozostaje bez rozpatrzenia.
bercia14

Napisano: 27 sie 2014, 13:50

A ja proponuję porobić notatki z odwiedzin w których pocałowano klamkę i zostawić sprawę bez rozpatrzenia. Im więcej notatek tym więcej pewności, że nikt się nie uczepi. Kiedyś miałam taka sytuację bo Pani się wyprowadziła i nie dała znaku gdzie. Tym bardziej jeśli nie ma możliwości żeby ta osoba coś nam podpisała.
martabynia

Napisano: 27 sie 2014, 14:10

Ja bym zrobiła tak - jeśli nie odbierał telefonu to wysłałabym pocztą zawiadominie że w ciągu 7 dni ma podać datę wywiadu 2 razy awizo prawidłowe dostarczenie i dopiero decyzję odmowną nie można pozostawić bez rozpatrzenia :roll:
Funia

Napisano: 28 sie 2014, 7:33

Do Funi, jak można wydać decyzję odmowną skoro nie przeprowadzono wywiadu? Na jakiej podstawie.
bercia 14

Napisano: 28 sie 2014, 14:43

Zostawic karteczkę w drzwiach, że dnia ..... mieszkanie zamknięte a dnia .....przyjdziesz na wywiad- oczywiście zostaw nr tel do ośrodka
zzzz

Napisano: 28 sie 2014, 18:06

Zgodzę sie z Funią... odmowa przyznania wsparcia z uwagi na odmowę przeprawodzania wywiadu...

w ostateczności

Art. 64. § 1. Jeżeli w podaniu nie wskazano adresu wnoszącego i nie ma możności ustalenia tego adresu na podstawie posiadanych danych, podanie pozostawia się bez rozpoznania.
§ 2. Jeżeli podanie nie czyni zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w terminie siedmiu dni z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania.

jeżeli wzywam kogoś do doręczenia dokumentów, których załączenia do akt wymaga konkretny przepis... tak w świadczeniach rodzinnych
Rajski

Napisano: 28 sie 2014, 21:58

- może w świadczeniach tak jest. Ale pomoc społeczna to nie świadczenia rodzinne( tu są inne reguły)
Żadna odmowa- na jakiej podstawie. Klient nie może być " uwiązany " przez cały dzień w domu i jeszcze nie wiadomo którego dnia kiedy szanowny prac socj. przyjdzie. Wezwać klienta i umówić datę wywiadu. Sytuacje życiowe są różne więc nie wiadomo co jest przyczyną, że klienta nie ma w domu.

Do Rajski -- Tu ma liczyć się człowiek - nie papierek
zzzz

Napisano: 28 sie 2014, 22:29

Dokładnie tak, jak zzzz.
Rajski, przecież adres jest, obowiązek ustalenia terminu wywiadu leży po stronie prac. socj, bo może nawet zainteresowana nie wie, że to musi nastąpić. Nie odbiera telefonu? Ja też nie odbieram od nieznajomych.

Tylko zzzz chce pomóc kobiecie, reszta kombinuje, jak by tu uwalić sprawę. Przykre.
bebo

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x