proszę o umieszczenie wzoru pisma przekazującego wniosku do Fundusz alimentacyjnego do ROPS gdy dłużnik zamieszkuje za granicą - Wzory pism

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 21 paź 2008, 12:00

proszę o umieszczenie wzoru pisma przekazującego wniosku do Fundusz alimentacyjnego do ROPS gdy dłużnik zamieszkuje za granicą w kraju UNI EUROPEJSKIEJ >?
~nowy

Napisano: 22 paź 2008, 14:10

brak jest takiej podstawy
~aga

Napisano: 27 paź 2008, 15:21

dłużnik nie jest członkiem rodziny więc do ROPS-u nie wysyłasz
~Aga

Napisano: 29 paź 2008, 15:58

ja bym przesłała na podstawie art.17 ust.1 a w związku z art.2 pkt 12 dlatego, że dopóki nie zmienią tych durnych zapisów to przecież dłużnik jest rodzicem osoby uprawnionej a rodzic osoby uprawnionej występuje w definicji rodziny i już - na ten moment
~sara

Napisano: 30 paź 2008, 9:23

A my dostalismy pismo od Marszałka Województwa że jeżeli dłuznik przebywa za granicą to nie ma zastosowania przepis o koordynacji syst. zabezp. społ. bo zgodnie z definicją dłuznik nie jest członkiem rodziny i zeby przesyłać do nich tylko jeżeli członek rodziny przebywa zagranicą.
~22

Napisano: 30 paź 2008, 13:07

ludzie wszytsko wam sie juz pokiełbasiło!!! Gdzie dłuznika do RopSU??? po co
~wera

Napisano: 01 lis 2008, 23:57

podgórski mówił, że dłużnika obejmuje koordynacja , może stad to zamieszanie ( nie wiem czy jeszcze ktoś szkolacy z ministerstwa tak mówił)

osobiście wystąpię do swojego ROPSU z zapytaniem czy zachodzi koordynacja, bo chciałabym mieć takie pisemko jak 22 od Marszałka jako podkładkę.
~z piekła rodem

Napisano: 03 lis 2008, 12:27

co do szkolących to Pani Mlonka z ministerstwa też mówiła, że dopóki nie zmienią zapisów to dłużnika traktować jako członka rodziny i wysyłać do ROPS-u
~sara

Napisano: 03 lis 2008, 16:43

Saro a kiedy ona to mówiła. Byłam u Mlonki na szkoleniu jakieś 2 tygodnie temu i mówiła zupełnie odwrotnie. Twierdziła że przepisy unijne nakazują traktować dłuznika jako ojca dziecka i należy przekazywać takie sprawy do ROPS. Twierdziła że przepisy unijne stoją wyżej niż polskie. Oczywiście przekazywać wtedy gdy znany jest adres dłużnika i fakt że pracuje i płaci na bieżąco alimenty. W pozostałych przypadkach gdy nie mamy dowodu na to że pracuje, egezkucja jest bezskuteczna to płacimy FA i rodzinne w Polsce.
~Olga

Napisano: 03 lis 2008, 16:47

Ups. Saro przeczytałam Twój post bez zrozumienia. Dokładnie to samo Mlonka mówiła u nas.
~Olga

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x