prosze, zobaczcie i jak możecie to podpowiedźcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 lis 2014, 11:57

w prawdzie ja miała troche inna sytuację, zapytaj się komornika i wierzycielki czy ona bedzie mogła zwrócić mu te pieniądze. W jednym przypadku u mnie tak wierzycielka zrobiła i komornik zaraz po otrzymaniu zwrotu od wierzycielki przesłał te pieniądze do nas na poczet długu z FA. Ale to jest kwestia dogadania sie między Wami. Inaczej mi się wydaje że to będzie mimo wszystko NP.
anuulka

Napisano: 25 lis 2014, 12:16

My robimy tak:
babka składa wniosek na FA w sierpniu
okres świadczeniowy trwa do 30 września
jezeli komornik, badz dluznik przekaze wierzycielowi pieniadze gdy zakonczyl sie okres swiadczeniowy a jeszcze nie ma wydanej deyczji i wyplaty naszych swiadczen to nie sa to swiadczenia nienaleznie pobrane
np.: decyzja z dnia 15 pazdziernika- komornik przekazal pieniadze- 16- ale 1 wyplata swiadczen z FA nastapila 17 pazdzienika to nie okreslamy nienaleznie pobranych swiadczen
Co do tłumaczenia, ze nie wiedziały i brały to my odsyłamy ich do decyzji w pouczeniu mamy punkt co to są nienaleznie pobrane świadczenia i kiedt do takich sytuacji dochodzi :) jakby przeczytały to by wiedziały.

A co do zaświadczenia o bezskuteczności to musi być zapis: ZAŚWIADCZENIE O BEZSKUTECZNOŚCI EGZEKUCJI ŚWIADCZEŃ ALIMENTACYJNYCH W OKRESIE OSTATNICH DWÓCH MIESIĘCY
Katarzynka88
Praktykant
Od: 23 wrz 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2014, 12:17

anuulka pisze:w prawdzie ja miała troche inna sytuację, zapytaj się komornika i wierzycielki czy ona bedzie mogła zwrócić mu te pieniądze. W jednym przypadku u mnie tak wierzycielka zrobiła i komornik zaraz po otrzymaniu zwrotu od wierzycielki przesłał te pieniądze do nas na poczet długu z FA. Ale to jest kwestia dogadania sie między Wami. Inaczej mi się wydaje że to będzie mimo wszystko NP.

tez to jest u nas praktykowane
jak wierzycielka odda pieniadze do komornika to nie ma zwrotu
Katarzynka88
Praktykant
Od: 23 wrz 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2014, 12:24

no widzisz, u każdego co innego, ja tez się zdziwiłam, że komornik przesłał nam ta kwotę na poczet długu, ale w sumie to on dysponuje pieniędzmi od dłużnika.

A co do zaświadczenia, to tak właśnie myślałam, że musi paść to słowo......czyli zaświadczenie do poprawy.
anuulka

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x