PROSZĘĘĘĘ O CHWILKĘ UWAGI :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 05 mar 2014, 14:50

Pani miała przyznany zasiłek rodzinny na okres zasiłkowy 2012/2013. Przyszła kobieta we wrześniu 2013r. (PO WYPŁATACH) z prośbą o uchylenie zasiłku rodzinnego na syna ( który dopiero w październiku kończył 18 lat) NO I TEN ZASIŁEK ZOSTAŁ UCHYLONY na wniosek strony, z tego względu iż syn się nie uczy.... OD WRZEŚNIA I ZOSTAŁA ZROB.DECYZJA ŻĄDAJĄCĄ ZWROTU ....ZA WRZESIEŃ (BO WE WRZ.wzięła kasę) . kobieta teraz się obudziła że mogła pobierać zas. rodzinny bo syn dop. w paździer konczył 18 lat i nie chce zwrócić kasy.BUNTUJE SIĘ.
co ja mam teraz zrobić?? w sumie mogła pobierać jeszcze do października...ale sama uchyliła....DECYZJE ZOSTAŁY WYDANE.... /// ?????
~BORAT

Napisano: 05 mar 2014, 14:52

upomnienie
potem tytuł wykonawczy do U.S.
~asia

Napisano: 05 mar 2014, 14:54

po frytkach - ja bym nie dala - a masz wniosek o uchylenie na papierze? jak masz to uchyliłaśc i cześć. nie odwołała się od decyzji w 14 dni to trudno. teraz jak złoży wniosek to ewentualnie od m-ca z złożenia wniosku a mamy marzec a nie październik -wg mnie nie należy się ewidentie
~Alicja

Napisano: 05 mar 2014, 14:55

myślicie że mogą się doczepić..... że została wydana dec. uchylająca i żądająca zwrotu skoro syn nie skończył 18 lat??? tyle ze na wniosek Pani. na drugiego syna pobierała Pani jeszcze we wrz i w październiku.
~BORAT

Napisano: 05 mar 2014, 15:00

a może popatrz w art. 31 i spróbuj jakoś odkrecic sprawę
~~o~

Napisano: 05 mar 2014, 15:04

ale zaraz w październiku jest pełnoletni tak? czyli za wrzesień się należy...do 18 r.ż.
~Celina

Napisano: 05 mar 2014, 15:05

ale z drugej strony skoro sama prosila o uchylenie tego zr od września to dobrze jest zrobione, na jej wniosek został uchylony, teraz zadaj zwrotu jak pobrala pieniązki
~Celina

Napisano: 05 mar 2014, 15:05

Pewnie mogą, bo strona spełniała przesłanki, ale jest też jej wniosek o zmianę decyzji.
Pytanie, czy wystąpiły okoliczności powodujace utratę prawa do świadczenia, bo rozumiem, że na tej podstawie żądasz zwrotu za wrzesień? Moim zdaniem nie, przynajmniej w odniesieniu do ZR.
Sama rezygnacja ze świadczenia po jego wypłacie budzi moje wątpliwości. Do przodu ok, ale za okres wsteczny? Jeśli ktoś dziś przyjdzie, ze on tak naprawdę to nie chce pobierać świadczeń od listopada to uchlasz decyzję i żądasz zwrotu od listopada - moim zdaniem to nie powinno tak wyglądać.
Oczywiście świadczenia przysługują na wniosek i jesli on nie podtrzymuje złożonego wcześniej wniosku, to od tej daty uchyliłbym świadczenie. Wtedy takie sytuacje się nie zdarza.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 mar 2014, 15:07

no właśnie.... w październiku pełnoletni. a we wrześniu po wypłatach przyszła i złożyła oświadczenie aby uchylić rodzinne.... a przez naszą nieuwagę (bo syn nie ukończył 18 lat) dec.została uchylona i do tego dec ZZ
~BORAT

Napisano: 05 mar 2014, 15:10

jeżeli matka napisała prośbe o uchylenie z powodu zaprzestania nauki przez dziecko które nie ukończylo 18 r. ż...... to zas.rodzinny nie powinien być uchylony tylko uchylasz dodatki związane z nauką (np.rozp. r.szk. dojazdy)
~~o~

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x