Protest - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 18 lip 2016, 10:07

Pani Elżbieta Bojanowska Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej wystosowała pismo do Wojewody mazowieckiego, w którym oburza się, że pracownicy socjalni w ocenie sytuacji ekonomicznej rodziny ośmielają się dostrzegać środki z 500+. Jak wynika z pisma jest to zakazane.
W związku z tym chcę zapytać czy pani Elżbieta Bojanowska i pozostali pracownicy Ministerstwa wiedzą ile zarabiają pracownicy socjalni? I drugie pytanie, czy pani Bojanowska zamierza w tej kwestii wystosować pismo do burmistrzów i wójtów, bo pensja pracownika socjalnego często urąga jego godności. Osoby, które mają pomagać i pomagają innym w poprawie ich sytuacji ekonomicznej sami często są na skraju kwalifikowania się do świadczeń z pomocy społecznej.
Pani Bojanowska i pracownicy Ministerstwa pewnie nie mają zielonego pojęcia o tym, jak wygląda prawdziwa sytuacja naszych podopiecznych. Oczywiście jest część osób, których położenie wygląda tak, jak to deklarują. Jednak w zdecydowanej większości sytuacja naszych podopiecznych jest dużo lepsza niż to deklarują lecz nie sposób to udowodnić, bo albo pracują na czarno i trzeba by wynajmować firmę detektywistyczną aby to udowodnić albo też pracują legalnie, biorąc oficjalnie najniższą krajową a faktycznie pod stołem dostają co najmniej drugie tyle. Pracownik socjalny nie dostanie na pierwsze dziecko 500+, bo nasze dochody wykazywane są w takiej wysokości w jakiej je faktycznie pobieramy. Dlatego protestujemy przeciw takiemu traktowaniu pracowników.
Pani podsekretarz, jak zmotywować pracownika socjalnego do dobrej, który otrzymuje wypłatę netto 1600 – 2000 zł, gdy jego podopieczne otrzymują obecnie bez pracy od 4000 do 6000 zł?
My nie zazdrościmy nikomu, że mu się zaczęło lepiej powodzić lecz prosimy nie zapominać o pracownikach, bo to jest sytuacja patologiczna, w której za pracę ma się mniej niż bez pracy. To nie jest sprawiedliwe!
wkurzony

Napisano: 18 lip 2016, 10:13

Brawo!
dea

Napisano: 18 lip 2016, 10:46

Wiesz wkurzony, że gdzie emocje górą tam rozum śpi; pani Elżbieta Bojanowska wie co mówi i robi, a Ty jesteś po prostu przemęczony pracą.
Nie zazdrość tym ludziom którzy mają 500+ bo dzięki tym pieniądzom ich dzieciom trochę polepszył sie byt, a ich rodzice odzyskują godnośc.Pracuj zgodnie z prawem i ciesz sie, że nie musisz korzystać z pomocy społecznej, a jeżeli masz braki to zawsze możesz do pomocy spolecznej wystapić o zasilek specjalny i doprowadzić np. do sytuacji takiej, ze dotrzesz do Sadu Najwyższego aby patologie systemu naprawić.
Jeżeli osoby, ktore mają 500+ zglaszaja sie jeszcze po pomoc to po prostu rzetelnie rozpatrz wg prawa ich wniosek i zrób odmowę, jeżeli uważasz, że na to zasluguja.
Bo jest wiele takich osób ( o ktorych pisała Młynarska ), ktorych dzieci pierwszy raz wyjechały dzięki temu na wakacje - i ciesz się, że w końcu standardy życia w polsce trochę poszły w górę.
Ty jako pracownik masz "wczasy pod gruszą" i tak powinno być.
Poza tym pewnie jesteś zdrowy ( w przeciwieństwie do tych, którzy korzystają ze wsparcie).
Doceń to wkurzony bo złość piękności szkodzi.
Pozdrawiam
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 18 lip 2016, 11:00

Tak.... 500+ temat tabu. Broń boże nie pytajmy na co poszły, bo jak możemy?????
Ale pracownik socjalny ma obowiązek sprawdzić, czy zostały one wykorzystane z przeznaczeniem, więc o co chodzi??????
Ostatnio zmieniony 19 lip 2016, 7:28 przez pracuś socjalny, łącznie zmieniany 1 raz.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 11:09

dzibar Ciebie nikt nie wywoływał do odpowiedzi a Ty jako były pracownik socjalny nie powinnaś swojego zdania nam tu wygłaszać bo nas to nie interesuje.
Iza1

Napisano: 18 lip 2016, 11:33

System, w którym ludzie bez pracy mają więcej niż ludzie pracujący jest systemem zdegenerowanym. Proszę mi tylko nie wysuwać argumentów, że przecież te matki pracują, bo muszą zajmować się domem i dziećmi. A za nas kto zajmuje się domem i dziećmi? Jeśli te matki pracują to pracują na jednym etacie my zaś musimy pracować na dwóch i kosztuje nas to o wiele więcej wysiłku i zdrowia. Tamte matki mogą ugotować obiad do południa, zrobić pranie, posprzątać, odrobić lekcje z dziećmi. My wracamy do domów po godzinie szesnastej i musimy zrobić dokładnie to samo w swoich domach i rodzinach tyle tylko, że w o wiele krótszym czasie.

Argument, żebyśmy się cieszyły bo mamy pracę i nie musimy korzystać z pomocy społecznej i mamy wczasy pod gruszą jest szczytem bezczelności i zwykłego chamstwa. Tak samo mówili właściciele niewolników. Podstawą zdrowego społeczeństwa jest godna zapłata za pracę.

Ta pani z ministerstwa nie ma zielonego pojęcia o życiu i nie ma absolutnie racji. Przecież jeżeli rodzina dostaje 1500 zł na zaspokojenie potrzeb dziecka, do tego bezpłatne obiady i stypendium szkolne a rodzina składa podanie na zakup ubrań i książek dla dzieci to my mamy nie patrzeć na to że ta rodzina ma już te potrzeby zaspokojone dzięki 500+ ?

Zdzisławo Barlik, nikt nie zazdrości nikomu, że dostaje duże pieniądze. My się upominamy o godne życie także dla nas. Każdy ma prawo do godnego życia. Nie tylko te kobiety, które mają pięcioro dzieci, każde z innym ojcem alkoholikiem, kryminalistom i do tego nigdy w swoim życiu nie skalały się pracą. Ale nawet i te niech mają ale niech ludzie za rzetelną pracę także mają godną zapłatę.
vikuś

Napisano: 18 lip 2016, 12:01

Iza1 i vikuś odpowiem Wam razem - to czy mam prawo tutaj zabierać głos ( zależy wylącznie od moich chęci) czy nie i dlaczego ten system jest patologiczny to wyjaśnia wlaśnie Wasza postawa.
Jak wiecie zostałam zwolniona z pracy jako pracownik socjalny, i dalej walczę z tym systemem - tak długo - jak myślicie dlaczego?
Właśnie dlatego, że takim jak Iza1 wydaje się, że są lepszymi pracownikami ode mnie, bo vikuś.
Ja się z nikim nie ścigam, robię swoje i dopóki będę żyła z pewnością bedę zawsze stawala po stronie godnego życia swojego i innych - bo podstawowe prawo mi to gwarantuje.
A ty Iza1 masz naprawdę poważne problemy z etyką jako pracownik socjalny i przykro mi na forum to mówić ale powinnaś popracowac nad tym i swoja energię ( poki ja jeszcze masz) ukierunkować aby w pomocy społecznej dzialo sie lepiej, a nie kopać lezącego - bo to ani tobie chwaly nie przynosi, ani korzystnie nie stawia innych empatycznych pracowników socjalnych.
Ja mogę jedno powiedzieć o sobie: NIE PODDAJĘ SIĘ!
Co wy możenie o sobie powiedzieć?, że nauczyliście się tylko narzekać i kopać słabszych bo jesteście w pełni sprawne!
Jak widać nawet jako niepełnosprawna mam więcej siły wewnętrznej i zapału oraz wiedzy z dziedziny pracy socjalnej skoro zamiast czerpać z zasobów - zazdrościcie naszym klientom.
Ja swoim klientom realizuję obecnie obietnice wyborcze i ( sprawdźcie) większuść z nich jest zrealizowana lub w realizacji, a poza tym realizuję również własne cele tj. Pracownika socjalnego.
Zamiast protestować skierujcie sprawę tam gdzie będzie realizowana, a nie zabraniając mi ( bezprawnie - ośmieszając się przy tym i zawód przy okazji) wypowiedzi i próbujac wykluczyć ze środowiska.
Dobrze, że na takicj jak ty Iza1 już dawno przestalam zwracać uwagę, bo szkoda czasu - jednak trzeba nieraz odpwiedzieć chociażby po to aby zwrócić innym uwagę na to, że sami rownież solidnie zapracowaliśmy na to co mamy.
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 12:10

Zdziśka, zgadzam się z tobą, że Iza1 to patologia :)
nicuś

Napisano: 18 lip 2016, 12:15

I jeszcze jedno: ja nie napisałam abyście sie cieszyli, ze macie prace ( bo dla mnie pelnosprawny pracownik socjalny bez pracy to pracownik niepełnosprawny).
Mój przekaz był taki abyśmy (ba ja też jestem pracownikiem socjalnym) umieli czerpać i radośc z pomagania i pracy i robili wszystko w tym kierunku aby zgodnie z definicji pracy socjalnej) po prostu zmieniać na lepsze więc "po co wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie" - byle nam się ta zupa udała, była smaczna i nie zabrakło w niej soli.
Pozdrawiam młodsze koleżanki i kolegów:)
Nie pwiedzialam, ze Iza1 to patologia tylko, ze ma problemy z etyka i poszanowaniem innego człowieka
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 12:18

dzibar nie ośmieszaj się to Ty pisałaś protesty i się procesowałaś.

nicuś - to witaj w klubie.
Iza1

Strona 1 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x