Przeciek z MPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 12    [ Posty: 116 ]

Napisano: 01 mar 2015, 14:04

Dokładnie,masz rację Martusia.Jak ktoś uważa że mu się należy wynagrodzenie od państwa z tytułu rezygnacji z pracy to niech dyma do pośredniaka po zasiłek,zamiast wykorzystywać luki w bublowatej ustawie i uszczuplać kwoty przeznaczone dla OPIEKUNÓW ZAJMUJĄCYCH SIĘ OSOBAMI NIEPEŁNOSPRAWNYMI.Tak zachowują się tylko hieny żerujące na słabszych zwierzętach.
Maciej.P

Napisano: 01 mar 2015, 14:09

Martusia - Twoimi komentarzami nie zmienisz ustawy, a ustawa jest taka jaka jest i zasiłki opiekuńcze są uzależnione od stopnia niepełnosprawności i opieki, bez względu czy podopieczny jest osoba leżącą czy stojącą, a wszystkie sądy traktują te świadczenia jako rekompensatę za nie podejmowanie pracy , więc opiekun osoby leżącej czy stojącej otrzymuję to samo, i tylko to chciałam uświadomić ale co wyżej pisałam, to mi się nie podoba i podejrzewam, że najwcześniej zmienia orzekanie niepełnosprawnych, podobno dzieci /do 18 a 16 lat/ będą miały dwa stopnie lekki lub znaczny, a u dorosłych będzie brane pod uwagę wiek i choroby związane z wiekiem, to teraz sobie pomyśl ile odpadnie i wcale nie muszą specjalnie się wysilać nad ustawą o opiekunach
Kati@

Napisano: 01 mar 2015, 14:22

Mnie wcale nie chodzi żeby ktokolwiek z opiekunów odpadał,tylko niech zrobią taką ustawę żeby raz na zawsze ukrucić szwindle na tak wielką skalę,a będzie to z korzyścią dla osób sprawujących faktyczną opiekę.Oczywiście różnicowanie w wynagrodzeniu powinno być,tak jak w każdej innej pracy.
Martusia/

Napisano: 01 mar 2015, 14:58

m&m pisze:
kun' pisze:A nowa ustawa juz nie w lipcu, tylko przed końcem kadencji sejmu. Czyli pewnie wcale.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Kosinia ... 96828.html
Dziwisz sie? Trybunał zaklepał trwanie stanu niekonstytucyjności w postaci bardzo wygodnej dla władzy, to i taki stan moze sie utrzymywać dłłluuuuuuuuuugo.
No właśnie nie jestem pewny czy to wyjdzie na ich korzyść. Mimo zagmatwanego uzasadnienia wyroku.
kun'

Napisano: 01 mar 2015, 16:38

Kati@ pisze:... ustawa jest taka jaka jest i zasiłki opiekuńcze są uzależnione od stopnia niepełnosprawności i opieki, bez względu czy podopieczny jest osoba leżącą czy stojącą, a wszystkie sądy traktują te świadczenia jako rekompensatę za nie podejmowanie pracy , więc opiekun osoby leżącej czy stojącej otrzymuję to samo,..,
A to gdzie jest ta ustawa, w której zasiłki opiekuńcze uzależnione są od stopnia niepełnosprawności i opieki nawet bez względu czy podopieczny jest osobą leżącą czy stojącą?
Bo ja bym powiedział, ze jak na razie to mamy ustawę, która uzależnia te zasiłki opiekuńcze od spełnionego kryterium dochodowego, bez względu czy podopieczny jest osoba leżącą czy stojącą.
A spełnienie kryterium dochodowego jest wyznacznikiem stopnia niepełnosprawności i konieczności opieki i to bez względu czy podopieczny jest osobą leżącą czy stojącą.
To spełnienie kryterium dochodowe jest warunkiem otrzymania rekompensaty za niepodejmowanie pracy w związku z podjęciem sie opieki, bez względu czy podopieczny wymaga opieki czy tez nie.
A to czy podopieczny jest osobą leżącą czy stojącą o niczym nie świadczy, bo i osoba stojąca może byc niezdolna do samodzielnej egzystencji.
m&m

Napisano: 01 mar 2015, 16:41

kun' pisze: No właśnie nie jestem pewny czy to wyjdzie na ich korzyść. Mimo zagmatwanego uzasadnienia wyroku.
Propaganda i wzajemne zaleznosci w układzie swoje zrobią. Tylko jednostki będą w stanie sie przebic.
m&m

Napisano: 01 mar 2015, 17:35

m&m pisze: Propaganda i wzajemne zaleznosci w układzie swoje zrobią. Tylko jednostki będą w stanie sie przebic.
Jeżeli przebiją się jednostki, to za nimi zacznie przebijac się reszta i to w coraz większych ilościach, coś na zasadzie teorii śnieżnej kuli. Sama tutaj widzisz jaki popłoch robi mops w Sopocie, a są też inne ośrodki i co najmniej jedno sko i jeden wsa. Dlatego moim zdaniem ministerstwo odwleka z z wprowadzeniem ustawy bo nie wie ile wniosków złożyli WO i czeka jak wyklaruje się orzecznictwo, jeżeli wyklaruje się na korzyść WO projekt leci do kosza.
kun'

Napisano: 01 mar 2015, 17:39

m&m pisze:bo i osoba stojąca może byc niezdolna do samodzielnej egzystencji.

Znajoma, która ma ON z tym wrednym szkopem stwierdziła:"dziękuję Bogu, że przestała chodzić"
kun'

Napisano: 01 mar 2015, 17:52

Podstawą jest rzetelne orzekanie, ale czy to jest możliwe w naszym kraju, gdzie naprawdę chorego "uzdrowią", a kombinator zawsze znajdzie sobie wyjście.
Margaret
Praktykant
Od: 13 lut 2015, 22:24
Zajmuję się:

Napisano: 01 mar 2015, 18:12

Margaret pisze:Podstawą jest rzetelne orzekanie, ale czy to jest możliwe w naszym kraju, gdzie naprawdę chorego "uzdrowią", a kombinator zawsze znajdzie sobie wyjście.
Bez porządnych przepisów, to i rzetelne orzekanie nie pomoże.
m&m

Strona 7 z 12    [ Posty: 116 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x