Przedawnienie NP

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
ocka
Stażysta
Zajmuję się: Referent
Kontakt:

Przedawnienie NP

Post autor: ocka »

Witam,
Pytanko wydałam decyzję żądającą zwrotu w lutym 2020. Decyzja się uprawomocniła. Klientka nic nie spłaciła, nie zareagowała na decyzję, dzieci zabrane nie było z czego potrącać bo nie pracuje. Czy wedle obecnych przepisów decyzja się przedawniła?? czy jeśli jest przedawniona to muszę jakieś postanowienie wydać ze jest przedawnione? Proszę o odpowiedź
AsiaG
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych
Kontakt:

Re: Przedawnienie NP

Post autor: AsiaG »

Nie było z czego potrącać?
A do ZUS pismo o potrącenie, jeśli nie ma ZR?
Jeśli nie było z czego wszczynasz egzekucję: najpierw upomnienie potem tytuł wykonawczy do US
ocka
Stażysta
Zajmuję się: Referent
Kontakt:

Post autor: ocka »

No właśnie nie ma z czego potrącać. Kobiecie zabrali dzieci , po czasie doszły do mnie te info a kasę pobrała.
Nawet nie pracuje żeby pisać do US. No ale skoro decyzja się przedawniła to nie mogę wszczynać egzekucji??
Marta1983
Praktykant
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Marta1983 »

3 lata już upłynęło CI? może jakieś pismo napisz o możliwości rozłożenia na raty jak wyślesz to przerywasz bieg.
ODPOWIEDZ