Przedłużenie terminu karty - brak rodziny - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 05 mar 2026, 15:13

Mam sytuacje, że wnioskująca (dorosła córka) złożyła wniosek o przedłużenie karty, bo się uczy.
Nie odszukuje mi jej karty, ani kart rodziców (przypuszczam, że są z innej gminy), ale co w sytuacji, jeśli obecnie nie ma już 3 dzieci spełniających kryterium?

Decyzja powinna być:
1) karta tylko dla rodziców, bo w momencie składania wniosku nie mają już 3 dzieci, które spełniają warunki
2) karta dla rodziców i 1 uczącej się?

Jeśli opcja 2 to jaki będzie rodzaj wniosku i podrodzaj wniosku?

1 dziecko kontynuujące naukę do termin zakończenia nauki/osiągnięcia 25 lat
2 dziecko - nie wnoszą o kartę, było na utrzymaniu rodzica, niespełniające obecnie warunków ustawy KDR
3 dziecko - nie wnoszą o kartę, było na utrzymaniu rodzica, niespełniające obecnie warunków ustawy KDR
Dziwneprzypadki
Praktykant
Od: 09 lut 2026, 17:32
Zajmuję się: KDR

Napisano: 06 mar 2026, 10:32

ja w takim przypadku wzywam do uzupełnienia wniosku. w wezwaniu zamieszczam informację, że SI KDR nie wyszukuje wnioskodawcy i jeżeli miała wcześniej kartę, to w ramach uzupełnienia należy podać dane co najmniej jednego rodzica, który posiada kartę, bo wtedy można go wpisać do wniosku z opcją "nie wnoszę" i uda się wtedy powiązać rodzinę i dojść do tego, czy jest to przedłużenie. w wezwaniu daję też opcję, że jeżeli nie było karty to należy uzupełnić cały wniosek (dane rodziców, rodzeństwa, ZKDR-03).

pierwszy przypadek: pkt 1, czyli karty tylko dla rodziców

drugi przypadek: przy zaznaczeniu takich opcji nie będzie się dało przeprocesować wniosku, bo opcja dziecka, które było na utrzymaniu jest tylko dla rodzin senioralnych. nie znam na pamięć wszystkich konfiguracji, ale najłatwiej jest przy tych dzieciach niespełniających obecnie warunków ustawy wybrać opcję "inna osoba", odznaczyć opcję wniosku senioralnego (prawy górny róg przy edycji wniosku) i wtedy odpowiednio rozpatrzeć wniosek (negat dla dziecka, przyznane karty dla rodziców)
rikli
Starszy referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Napisano: 06 mar 2026, 11:41

Czy miał ktoś taki przypadek, że rodzina przeprowadza się z innej gminy i wnioskuje w mojej o KDR, ale np. już nie ma trójki dzieci spełniających kryterium? Komu przyznajemy, tylko rodzicom? To trochę nie w porządku, bo rodzina już w systemie innej gminy jest zarejestrowana i ta pozostała dwójka dzieci by korzystała z kart (załóżmy że najstarsze dziecko pow. 25 lat). Co w takiej sytuacji? Jak to będzie w systemie?
iga1
Praktykant
Od: 14 kwie 2021, 10:53
Zajmuję się: PS/KDR

Napisano: 06 mar 2026, 13:03

rikli pisze:
06 mar 2026, 10:32
ja w takim przypadku wzywam do uzupełnienia wniosku. w wezwaniu zamieszczam informację, że SI KDR nie wyszukuje wnioskodawcy i jeżeli miała wcześniej kartę, to w ramach uzupełnienia należy podać dane co najmniej jednego rodzica, który posiada kartę, bo wtedy można go wpisać do wniosku z opcją "nie wnoszę" i uda się wtedy powiązać rodzinę i dojść do tego, czy jest to przedłużenie. w wezwaniu daję też opcję, że jeżeli nie było karty to należy uzupełnić cały wniosek (dane rodziców, rodzeństwa, ZKDR-03).

pierwszy przypadek: pkt 1, czyli karty tylko dla rodziców

drugi przypadek: przy zaznaczeniu takich opcji nie będzie się dało przeprocesować wniosku, bo opcja dziecka, które było na utrzymaniu jest tylko dla rodzin senioralnych. nie znam na pamięć wszystkich konfiguracji, ale najłatwiej jest przy tych dzieciach niespełniających obecnie warunków ustawy wybrać opcję "inna osoba", odznaczyć opcję wniosku senioralnego (prawy górny róg przy edycji wniosku) i wtedy odpowiednio rozpatrzeć wniosek (negat dla dziecka, przyznane karty dla rodziców)
Rodziców próbowałam wyszukać po numerze pesel, ale nie znajduje takich osób, dlatego przypuszczam, że są z innej gminy i się przeprowadzili.

Jeśli teraz wnioskującą była pełnoletnia córka to jeśli wezwę do uzupełnienia wniosku to czy wnioskującą nie powinien być rodzic (a obecny wniosek na podstawie oświadczenia w którym wskaże, że wycofuje ze względu na nowy wniosek pozostawiam bez rozpatrzenia)?
Przy czym, jeśli obecnie będą wnioskować w mojej gminie o karty, a nie ma tera 3ki dzieci spełniającej kryterium to nie powinnam przyznać tylko rodzicom?
Dziwneprzypadki
Praktykant

Napisano: 17 mar 2026, 9:23

Czy ktoś mógłby mi doradzić? Nie wiem jak postąpić.

Założyć wniosek jako nowa rodzina dla wnioskującej córki dać kartę zgodnie z terminem planowanego terminu zakończenia nauki i zakończyć wniosek, a później jak reszta rodziny złoży wniosek o dodanie reszty jako uzupełnienie?

Dzwoniłam i wspominałam, że musi być cała nowa rodzina w związku ze zmianą adresu zamieszkania, ale ludzie zabiegani i czekam już 2 tydzień... a córce zależało na szybkim otrzymaniu karty.
Dziwneprzypadki
Praktykant

Napisano: 04 maja 2026, 14:08

iga1 pisze:
06 mar 2026, 11:41
Czy miał ktoś taki przypadek, że rodzina przeprowadza się z innej gminy i wnioskuje w mojej o KDR, ale np. już nie ma trójki dzieci spełniających kryterium? Komu przyznajemy, tylko rodzicom? To trochę nie w porządku, bo rodzina już w systemie innej gminy jest zarejestrowana i ta pozostała dwójka dzieci by korzystała z kart (załóżmy że najstarsze dziecko pow. 25 lat). Co w takiej sytuacji? Jak to będzie w systemie?
Znasz odpowiedź na swoje pytanie? mam właśnie taką sytuację. Zgodnie z ustawą, dzieci nie tracą uprawnień, ale znowu u nas w gminie to "nowa rodzina"
Dziwneprzypadki
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x