Mam osobę która złożyła mi wniosek na świadczenie rodzicielskie wraz z zaświadczeniem ze szpitala iż dziecko urodziło się 1 kwietnia po ukończeniu 28 tygodnia ciąży a przed ukończeniem 37 tygodnia i przebywało w szpitalu do 22-04-2026r. także normalne świadczenie przysługuje do 31-03-2027r. a przedłużone za ten okres przebywania w szpitalu od dnia 01-04-2026r. do dnia 22-04-2026r. program mi liczy wypłatę 700,00 zł w kwietniu 2027r. i tak się zastanawiam czy to jest dobrze bo wychodzi na to że liczy za 21 dni a jak ma się do tego art. 17c ust. 3a gdzie pisze że okres ten ulega wydłużeniu o tydzień za każdy tydzień pobytu dziecka w szpitalu do upływu 8. tygodnia po porodzie i ust. 3d Przy ustalaniu prawa do wydłużenia okresu przysługiwania świadczenia rodzicielskiego na zasadach określonych w ust. 3a okresy pobytu dziecka w szpitalu do upływu odpowiednio 8. albo 15. tygodnia po porodzie sumuje się. Niepełny tydzień zaokrągla się w górę do pełnego tygodnia.
czy to się zaokrągla do pełnego tygodnia tylko jak są przerwy w pobycie dziecka w szpitalu czy jak? czy może jednak program dobrze liczy
Proszę o odpowiedź