przekazanie do dalszej realizacji

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: przekazanie do dalszej realizacji

Post autor: Ewela77 »

basia17111 pisze: 28 lip 2021, 12:52 Czy Mazurkiewicz mówił jak prowadzić działania wobec dłużnika jako OWW -dotyczy informacji o przyznaniu świadczeń po złożeniu wniosku, a co robić po otrzymaniu decyzji do realizacji- wypłacać FA i nie informować DA, iż teraz my jesteśmy OWW dla wierzycielki i wypłacamy świadczenia?
Tak sobie myślę, że albo dotychczasowy OWW powinien w przypadku przekazywania dokumentów do innego organu przekazać do wiadomości komornika o zmianie adresu wierzycielki, a jeżeli nie to nowy OWW powinien napisać wniosek do komornika o przystąpieniu do postępowania egzekucyjnemu. Komornik powinien wiedzieć komu ma przekazywać wyegzekwowane środki :).

Jednym słowem przepisy nie są dopracowane :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
fundusz321%
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: fundusz321% »

Czy ma ktoś wzór przekazania akt?
gaga91
Praktykant
Zajmuję się: FA/praca socjalna
Kontakt:

Post autor: gaga91 »

Z jakiego art. wynika obowiązek przekazywania zgodnie z właściwością? :)
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

art 19 ust 3 i 4.
Właśnie dostałem taki wniosek i będę wypłacał sierpień i wrzesień na podstawie decyzji poprzedniego OWW. i teraz z tego co widzę w aktach to komornik dostał informację od nich ale dłużnik już raczej nie a jest w innym organie wł. dłużnika niż organ własciwy wierzyciela który to przekazał. Zatem pewnie trzeba będzie stworzyć pismo informujące do dłużnika o wypłacie od sierpnia
wiosenka
Praktykant
Zajmuję się: śr, fa
Kontakt:

Post autor: wiosenka »

Moje pytanie pewnie zabrzmi głupio, ale już się skołowałam. Jeżeli otrzymam wniosek z innej gminy, wprowadzam go w program i generuję decyzję, ale nie wpinam jej do akt? wypłacam na podstawie decyzji poprzedniego oww?
forum
Stażysta
Zajmuję się: starszy inspektor FA, 500+
Kontakt:

Post autor: forum »

Na szkoleniu Pan Mrozek sugerował, żeby nowy OWW, po otrzymaniu decyzji do realizacji wystąpił z wnioskiem do OWD o podjęcie działań. OWD odpowiada np, że prowadził postępowanie w sprawie na wniosek OWW po przyznaniu świadczeń i zakończył postępowanie lub że jest nadal prowadzone, zależy od sytuacji.
beatab
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: beatab »

eMGie pisze: 10 sie 2021, 13:46 art 19 ust 3 i 4.
Właśnie dostałem taki wniosek i będę wypłacał sierpień i wrzesień na podstawie decyzji poprzedniego OWW. i teraz z tego co widzę w aktach to komornik dostał informację od nich ale dłużnik już raczej nie a jest w innym organie wł. dłużnika niż organ własciwy wierzyciela który to przekazał. Zatem pewnie trzeba będzie stworzyć pismo informujące do dłużnika o wypłacie od sierpnia
nie mogę znaleźć tego ustępu 3 i 4 ...
basia17111
Stażysta
Zajmuję się: FA,DM,DE
Kontakt:

Post autor: basia17111 »

Witam. 13 lipca 2021 r. ukazała się ujednolicona ustawa i tam jest tan art.
wróbel
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: wróbel »

Dzień dobry, akta przekazujemy w oryginale bo ja właśnie otrzymałam taki wniosek do dalszej realizacji i tylko skany z empatii?
ODPOWIEDZ