przekazanie wniosku z decyzją do innego OPS - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 lip 2019, 13:34

Witam, proszę o podpowiedź osoby, które miały taki przypadek lub były na szkoleniu po zmianach. Otóż, pani zgłosiła, że zmieniła miejsce zamieszkania i w związku z tym złożyła wniosek o 500+ w innym OPS właściwym dla nowego miejsca zamieszkania. Twierdzi, że tam chcą aktualną decyzję od nas, lecz ona jej nie może znaleźć i prosi o przesłanie decyzji na maila.
1. Czy powinnam jej wysłać decyzję "na maila"?
2. Czy nie powinno się zastosowac procedury wg art. 20 ust. 4? Tzn. powinna zgłosić mi pisemnie o zmianie miejsca zamieszkania a ja powinnam przekazac akta tamtemu OPS? Czyli co całą teczkę oryginałów włącznie z decyzją a sobie zostawiam kopie potwierdzone za zgodność z oryginałem? Co z realizacją wypłat w programie?
Pomoże ktoś??? :?
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 25 lip 2019, 10:28

2
W decyzji u ciebie zmieniasz status:
Wszystkie decyzje, wybierasz decyzję tej osoby, zmień status, przekazano do innego organu.
ALE DOPIERO PO OSTATNIEJ WYPŁACIE U CIEBIE.
dorota202
Starszy referent
Od: 23 maja 2017, 11:00
Zajmuję się: Św/FA

Napisano: 25 lip 2019, 14:38

za lipiec zrealizowałam już wypłatę, czyli po przekazaniu sierpniowa i wrześniową powinno dać w tamtym OPS? a co z wnioskiem, sama czynność przekazania tylko w programie, czy fizycznie jej "teczkę " pakuje w koperte i wysyłam ??? my realizując jakiś czas wypłaty tez powinnismy miec dokumenty na to.
katy188
Referent

Napisano: 25 lip 2019, 15:31

oprócz wysłania dokumentów do organu właściwego wydajecie postanowienie o wstrzymaniu wypłat w waszym ośrodku?
Justa1308
Praktykant
Od: 18 lip 2017, 15:18
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze

Napisano: 26 lip 2019, 8:39

My robimy tak: Pani pisze oświadczenie o tym że zmieniła miejsce zamieszkania i prosi o przekazanie dokumentów do właściwej jednostki. My piszemy zawiadomienie o przekazaniu decyzji i dokumentów celem dalszej realizacji i wpisujemy tam kiedy była ostatnia wypłata, i to zawiadomienie wraz z decyzją oryginałem i wszystkimi dokumentami oryginałami przekazujemy do właściwej jednostki a u siebie zostawiamy kserówki potwierdzone za zgodność. W programie staję na decyzji, klikam operacje-zakończ, wpisuję sobie datę i coś tam dla siebie żebym kojarzyła sprawę jak kiedyś w to wejdę i to mam tylko w programie po to, żeby nie szły wypłaty i nie tworzymy nic więcej:) w sumie nawet nie mam możliwości zmienić statusu na przekazanie do innej jednostki, gdzie to się robi?
Poza tym nie wydajemy postanowień o wstrzymaniu bo wypłata nie jest wstrzymana tylko przejmuje ją inny ośrodek:)
niki0
Referent
Od: 09 sie 2016, 9:03
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 26 lip 2019, 11:04

dziekuję za podpowiedź :)
katy188
Referent

Napisano: 08 sty 2021, 14:34

katy188 pisze:
26 lip 2019, 11:04
dziekuję za podpowiedź :)
trzeba zmienic na dole status ... z doręczonej na przekazanie do innej jednostki i będzie
wszystko grało
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x