przeliczenie dochodów - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 maja 2022, 12:37

czy ktoś może pomóc i napisać jak wygląda to po kolei :

nie bylo nikogo na stypendium od pocztaku roku teraz przeliczam dochody zw ze zmiana kryterium

1. czy wysylam do kazdej osoby zawiadomienie o wsczęciu postępowania w związku z przeliczeniem tego dochodu ( WAŻNE DECYZJE WYDAJE SIE U NAS 1 NA DWA OKRESY )
2. skoro zmiana kryterium byla od stycznia licze dochod dla rodizny za styczen tylko i jak sie miescili to nic dalej nie sprawdzam
czy licze dochod za kazdy meisiac od stycznia do maja czyli do dzis weryfikujac czy styepdnium sie nalezlo w kazdym miesiacu ????
duzo osob przeliczało dochod w lutym wiec teraz pewnie tylko biora oswiadczenia ze sytuacja nie ulega zmianie a co w takim przypadku jak moj ktory wkoncu miesiac przeliczam ?
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 24 maja 2022, 13:42

myślałam , że forum jest po to aby sobie pomagać czy 70 osób czytających post też nie zna się na stypendium?????
każdy chyba kiedyś zaczynał pracę i nie był alfą i omegĄ
Georgina
Referent
Od: 03 gru 2018, 19:21
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 27 maja 2022, 10:02

Georgina pisze:myślałam , że forum jest po to aby sobie pomagać czy 70 osób czytających post też nie zna się na stypendium?????
każdy chyba kiedyś zaczynał pracę i nie był alfą i omegĄ
No właśnie to forum jest takie dziwne. Też jestem nową osobą. Ale ludzie nie lubią pomagać.
motylekat
Praktykant
Od: 01 kwie 2022, 10:07
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/ST/DO

Napisano: 28 sty 2025, 13:55

jak coś tez jestem osoba nową na ty tym portalu , jak i w stypendiach. chętnie dowiem się nowych informacji, wymienie tą wiedzą która mam. ja daję oświadczenia i zgody na zmianę decyzji i jednoczesne oświadczenie o zmianie lub jej braku stanu rodziny i wysokości dochodu.u nas są decyzje od września do grudnia i styczeń czerwiec
Monia1234#
Praktykant
Od: 28 sty 2025, 13:49
Zajmuję się: stypendia i zasiłki szkolne, bon energetyczny, dofinansowanie młodocianych pracowników

Napisano: 28 sty 2025, 14:05

My też dajemy oświadczenia na którym osoby zaznaczają czy zmieniła im się sytuacja dochodowa czy nie. Decyzję wystawiamy na wrzesień grudzień i później zmiana i jest przyznane do czerwca. Dochody liczymy przy składaniu wniosku czyli za sierpień + jak coś się u wnioskodawcy zmieni. Nie robimy w styczniu przeliczenia dochodu - zmiana kryterium to nie zmiana dochodu u wnioskodawcy, robimy tylko przeliczenie kwot stypendium, bo w inne widełki powchodzą.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 29 sty 2025, 15:58

Witam, dr.Mazurkiewicz mówił, że zmiana kryterium dochod. od stycznia nie uprawnia rodziny do przyznania stypendium, zadałam takie właśnie pytanie, bo też mam taką sytuację, jedynie jeśli zmienią się dochody rodziny na mniejsze mogą składać wniosek w każdym miesiącu
Bianka2023
Praktykant
Od: 25 paź 2023, 11:11
Zajmuję się: ps

Napisano: 30 sty 2025, 13:37

Ja oświadczenia zbieram dopiero w kwietniu jak mam pieniądze na drugie półrocze. Jakbym zebrała w styczniu to jest miesiąc na zmianę decyzji. Jak wnioskodawcy oświadczą że zgadzają się na zmianę decyzji i przyniosą dokumenty ze zmianą dochodu (np. wzrost wynagrodzenia za styczeń) to liczę im dochód jak się mieszczą to mają przyznane na dalszy okres. Jak nie to utrzymanie wrześniowej decyzji w mocy. Złożenie wniosku po terminie wymaga uzasadnienia porządnego, chyba że przyznanie z urzędu ale to też chyba wymaga porządnego uzasadnienia.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 30 sty 2025, 13:42

U nas jest decyzja przyznająca stypendium do grudnia. Przy robieniu decyzji przyznającej do czerwca będę weryfikowała dochody, między innymi z uwagi na to, że osoby pracujące i otrzymujące wynagrodzenie za pracę nawet na najniższej mają zmianę od stycznia (najniższa poszła w górę).
KasiazOPSu
Stażysta
Od: 04 mar 2024, 12:38
Zajmuję się: PS, ST

Napisano: 31 sty 2025, 20:51

Alalala pisze:
28 sty 2025, 14:05
My też dajemy oświadczenia na którym osoby zaznaczają czy zmieniła im się sytuacja dochodowa czy nie. Decyzję wystawiamy na wrzesień grudzień i później zmiana i jest przyznane do czerwca. Dochody liczymy przy składaniu wniosku czyli za sierpień + jak coś się u wnioskodawcy zmieni. Nie robimy w styczniu przeliczenia dochodu - zmiana kryterium to nie zmiana dochodu u wnioskodawcy, robimy tylko przeliczenie kwot stypendium, bo w inne widełki powchodzą.
Też jestem nowa i ciągle się uczę ....ale robie też tak jak Alalala
my mamay tak 50%( 600) dochodu czyli do 300 zł -124 a powyżej 300 -99,20 zł .
Czyli (nie przeliczając dochodu rodziny) po staremu 600 zł -rodziny dochód np. 359 zł i przysługiwało 99,20 zł na miesiąc to teraz po nowemu powinnam przyznac od stycznia do czerwca stypendium w wysokości 124 zł. miesiecznie przy nowym kryterium.Czy nie ruszam tych widełek ?
Krzysia83
Praktykant
Od: 22 wrz 2023, 21:11
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i stypendium

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x