Napiszcie co z przemocą domową z ustawą weszła w życie
co z zespołami interdyscyplinarnymi będą obowiązkiem? Był ktoś na szkoleniu ? Napiszcie cokolwiek! Proszę!
Ustawa czeka na podpis prezydenta - w tej chwili marszałaka sejmu, pełniącego obowiązki. jeśli podpisze wchodzi w życie od sierpnia. Zespoły będą obowiązkowe , grupy robocze również.
taka ustawa jest potrzebna, bo dotychczasowe zapisy prawa - \"ktokolwuiek widział, ktokolwiek wie\" nie działają i jest społeczxna znieczulica na przemoc domową
Do \"Sobie Taka\": a jak teraz jest? u mnie w mieście jest praktykowane tak, że to pracownik z rejonu odbiera dziecko po postanowieniu sądowym. I jak potem pracować z Tą rodziną?? Przecież od tego jest kurator sądowy, dział rodzin zastępczych!!! A nam i się wysługują i mamy potem opinię: to ta co dziecko mi zabrała.
ops musi zawierać porozumienia żeby utworzyć zespół/komisję, ale co wtedy jak szkoła, służba zdrowia, kuratorzy nie zgodzą się na podpisanie porozumień, bo wcale nie muszą, prawda?, to jak wtedy powołać taką komisję, nie da się, a ops ma obowiązek, co to wogóle za ustawa, szajs jakiś, a z czego płacić komisji jak ops nie ma pieniędzy, gmina przecież nie dołoży, co za darmo ma być ta komisja? co za durna ustawa
Jak to nie muszą?? to jest zadanie własne obowiązkowe gminy, tworzenie tych zespołów, ponadto ustawa z góry określa charakter składu takiego zespołu interdyscyplinarnego, natomiast jego skład może byc większy, gdyż z jednej instytucji może byc dwóch delegatówTo, że nie przewiduje sie dodatkowych środków finansowych ( bo tak rzeczywiście jest ) nie świadczy o tym, że ustawa jest durna. Jej celem jest narzucenie obowiązku współpracy poszczególnych środowisk, bo na dzień dzisiejszy często każdy sobie rzepkę skrobie...A jak sprawdzi się w praktyce? zobaczymy za rok.
poza tym oprócz zespołów funkcjonują grupy robocze, które mają inne zadanie niż zespoły interdyscyplinarne:)
myślę, że w razie wątpliwości warto pytać, a przede wszystkim zaliczyć szkolenie w tej kwestii. teraz powinno ich byc dużo na ten temat:)