przemoc psychiczna - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 05 gru 2013, 16:25

Witam, od nie dawna jestem pracownikiem socjalnym a przemoc w rodzinie znzna była mi tylko ze studiów teoretycznie. dostałem niebieską kartę sporządzoną przez policje i proszą o zwołanie grupy roboczej w tym mnie jako przedstawiciela pomocy spolecznej.
i co dalej? osoba której dotyczy nk nie jest mi znana...wiem że nie ma dzieci, a przemoc występuje wobec zony kiedy maz jest pod wływem żony...przemoc - słowna...krytykowanie, ośmieszanie itp...
jaka jest moja rola?
~Andrzej

Napisano: 05 gru 2013, 16:27

czyli jesteś w zespole interdyscyplinarnym tak?
~ale numer

Napisano: 05 gru 2013, 16:33

tak
~Andrzej

Napisano: 05 gru 2013, 16:37

porozmawiaj o tym z przewodniczącym/ą zespołu- wyjaśni ci na czym polega twoja rola. A jak to się stało, że jesteś w posiadaniu NK? Ten dukument formalnie jest ,,własnością\'\' zespołu interdyscyplinarnego. Ty jesteś tylko jednym ogniwem tego zespołu; grupę zwołuje przewodniczący.
~kaśka

Napisano: 05 gru 2013, 16:52

to nie ma znaczenia czy jesteś w ZI- powołali cię do grupy jako przedstawiciela OPS .

Nie znasz rodziny ? - no cóż ..to ją poznasz, na Grupie Roboczej m.in- po Zaproszeniu osoby pokrzywdzonej i Wezwaniu osoby stosującej przemoc. Później koordynator GR- wraz z wami - ustali podział zadań, no chyba, że TY będziesz koordynatorem NK ( na ten czas nie jest to ważne)
Standardowo do zadań pr. socjalnego w ramach pracy GR należy :
1. przeprowadzenie wywiadu środowiskowego - który umożliwi zdiagnozowanie sytuacji rodziny lub osoby ( ja wywiadów nie każę robić - no ale Ty nie znasz rodziny.. )
2.przygotowujesz plan pomocy z uwzględnieniem ewentualnej czyli - ( w uzasadnionych przypadkach )
- pomocy finansowej
- pomocy rzeczowej itp.
3.monitorujesz efekty podjętych działań
4. pomagasz w załatwieniu spraw urzędowych i innych ważnych spraw bytowych
5. Udzielasz szeroko rozumianego poradnictwa ...lub wskazujesz miejsca - gdzie można uzyskać taką pomoc
6. wskazujesz miejsca o możliwościach uzyskania pomocy w środowisku lokalnym ( schronienia, posiłku ..
7. w razie potrzeby zwracasz się do policji o podjęcie działań prewencyjnych lub powiadamiasz organa ścigania
8.. i w reszcie współpracujesz z instytucjami - jakimi ?
innymi ;)

Jesteś nowy- dlatego napisałam Ci wszystko - ale ?spokojnie- nie przerażaj się , nawet jak inni / kolejni
napiszą\" ..Andrzej ogarniasz po prostu wsio \"! - i często tak jest- niestety.
Ale co z zadań/ kompetencji w/ w - będziesz musiał faktycznie robić? - trudno powiedzieć - to zależy od \" kondycji rodziny\" - tak to nazwijmy - poznasz , zobaczysz.
~emilka

Napisano: 05 gru 2013, 18:45

A jak ZI jest widmem to robisz wszystko.
~x

Napisano: 05 gru 2013, 19:18

pewno nie - bo się nie da ..ale nie znam się na czarach .;)
widmo ?
~emilka

Napisano: 05 gru 2013, 20:57

Jest na sztukę jak i inni.Paniusia z oświaty.
~x

Napisano: 05 gru 2013, 20:59

To miało być niżej.
~x

Napisano: 09 gru 2013, 14:44

o czym ty mówi emilka przeciez wyraznie jest napisane \"proszą o zwołanie grupy\" to w jakiej jest już? czytaj ze zrozumieniem prawdopodobnie jest w zi sekretarzem i przew zlecił powołanie gr , więc info czy jest w zi jest b ważne
~ale numer

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x