przyjmowanie wniosków na nowy okres świadczeniowy. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 sie 2018, 11:58

to mój pierwszy okres zasiłkowy i jeszcze zostałam sama na funduszu mam w związku z tym kilka pytań i z góry dziękuje za pomoc:)

1. ile jest ważne zaświadczenie od komornika? chodzi mi o to że jeśli przynoszą SAM wniosek i potem chcą donieść zaświadczenie od komornika to kiedy muszę rozpatrzeć wniosek żeby zaświadczenie nie straciło ważności ? (np wniosek złożony 22.08.2018 a zaświadczenie doniesione z datą 06.09.2018 r.) czy tak może być?
2. od kiedy zaczynacie wydawać decyzje i "obrabiać wnioski"
3. co gdy wniosek jest na dziecko które w czasie tego okresu świadczeniowego osiągnie wiek pełnoletności czy wtedy musi przyjść i złożyć sama na siebie czy do końca okresu jest na matkę?
;)
joannaaa02
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 13:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 22 sie 2018, 12:20

ad. 1 wniosek złożony w sierpniu to zaświadczenie musi być z sierpnia ewentualnie września,my przyjmujemy że nie może być wcześniejszego miesiąca (np.lipiec, czerwiec) niż miesiąc w którym się składa
ad. 2 jeżeli kompletne to od razu
ad 3. na cały okres - kwestia ewentualnych nienależnych to osobna sprawa, z reguły są jak pełnoletni przestaje się uczyć wtedy zawiadomienie i decyzja dotycząca NPŚ już na pełnoletniego, nie ma znaczenia że wniosek składała matka - tak nas kiedy SKO pouczyło i tak robimy i nie ma z tym problemu
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2018, 12:39

czyli nie muszę mówić wnioskującym rodzicom że np po urodzinach ma przyjść dziecko i złożyć już na siebie bo ma skończone 18 lat?
;)
joannaaa02
Stażysta
Od: 04 maja 2018, 13:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 24 sie 2018, 15:11

ja mówię, że gdy dziecko skończy 18 lat to ma do mnie przyjść i albo napisać oświadczenie, że wyraża zgodę, aby świadczenia z FA dalej wpływało na konto matki albo podać nowe, swoje konto. i że na nowy okres ma już składać samo na siebie wniosek
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x