Czy trzeba wysyłać wszczęcie/przyłączenie do egzekucji jeżeli dłużnik mieszka za granicą, sprawę prowadzi Sąd Okręgowy? Wiem, sąd nie jest organem egzekucyjnym, ale moja poprzedniczka wysyłała pisma z przyłączeniem wraz z decyzją i harmonogramem wypłat.
Mi też komornicy przyjmują, ale jeśli mam wszystkie podstawowe dane o dłużniku oraz jest znany ostatni adres zamieszkania w kraju. Cudzoziemców nie przyjmują, więc nic więcej z nimi nie robię.
pomału, bo nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
Macie sprawę, że żaden komornik nie przyjął od kobiety sprawy, a wy wysyłacie wnioski do komornika o przyłączenie do sprawy, której on nie prowadzi? Do czego ona ma ja przyłączyć? Do tablicy ogłoszeń?
Przecież jest logiczne, że jak żaden komornik nie uznał się za właściwy i sprawę prowadzi sąd to nie ma organu egzekucyjnego.
Przecież wy nie zakładacie nowej egzekucji u komornika tylko wnioskujecie o PRZYŁĄCZENIE do sprawy prowadzonej już przez komornika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
całkowicie już pomijam fakt, że już jakiś czas temu była zmiana przepisów o rejonizacji i nie ma czegoś takiego jak komornik właściwy. Wierzyciel wybiera komornika i zakłada sprawę gdzie chce
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare