Witam, jestem na tym stanowisku od niedawna i po raz pierwszy mam taki przypadek:
Rodzina złożyła mi wniosek o przyznanie nowej Karty Dużej Rodziny, dla członka rodziny wielodzietnej, który był już wcześniej jej posiadaczem (tzn. dwóm córkom utraciły ważność KDR 31/10/15r. a teraz - po utracie ważności kart -Rodzina składa wniosek na obie córki wraz z zaświadczeniami ze szkoły o wydanie nowych kart - skoro KDR utraciły ważność -więc nie mogę w aplikacji RI KDR przedłużyć ważności karty).
Moje pytanie jest takie: Jak w systemie informatycznym RI KDR można wydać Nowe Karty dla osób, które wcześniej były jej posiadaczami ale ich karty już utraciły ważność????
Po rozmowie z ministerstwem stwierdzili, że należny UZUPEŁNIĆ Rodzinę ale czy przypadkiem nie wyjdzie w konsekwencji, że rodzina z 3 dzieci będzie miała 5, z 4 córkami o takich samych danych?? Jak to będzie wyglądać na zbliżającym się sprawozdaniu? Ponadto w podręczniku RI KDR jest (cytuję): że Funkcję „Uzupełnianie rodziny” stosuje się w sytuacji, gdy zgłaszana obecnie osoba nie była członkiem rodziny - do której jest obecnie zgłaszana (np. dziecko objęte tzw. pieczą zastępczą) - w chwili składania „Wniosku rejestracyjnego rodziny”.
Proszę o Pomoc jak takie sprawy są rozwiązywane u Państwa w Ośrodkach i jak wygląda wypełniane w systemie informatycznym aby nie tłumaczyć się na sprawozdaniu.