pytania dotyczące AR - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 02 mar 2017, 21:58

Witam mam kilka pytań dotyczących naszej dokumentacji i pracy.
- co jaki czas tworzycie nowy plan pracy? chodzi mi o to, że jeżeli w rodzinie zbyt wiele się nie zmieniło, czy jest sens pisać po pół roku nowy plan czy ten może być niezmieniony nawet przez rok?
- poza tym czy jest sens pracować z rodziną która cię okłamuje, nie robi sobie nic z twoich wizyt?
- co robicie jeżeli macie zaplanowane spotkanie z rodziną a w mieszkaniu nikogo nie zastaliście a OPS już zamknięty? Jak rozliczacie ten czas?
z góry dziekuje za odp.
mariolka
Praktykant
Od: 02 mar 2017, 21:42
Zajmuję się: ar

Napisano: 03 mar 2017, 10:39

Witam.
1)Ja nie tworze nowego planu pracy na nowo tylko aktualizuje go co jakiś czas, jeżeli zachodzi potrzeba.
2)Jeżeli widzisz, że nie ma sensu pracować z rodziną, nie przynosi to skutków to najlepiej będzie jak porozmawiasz z kierowniczką czy kierownikiem o tym i przekonaj ją/jego, że szkoda czasu na prace z taką rodzina, bo w poczet tej pracy może znajdzie się inna rodzina, która będzie korzystała z Twojej pomocy (przynajmniej ja tak praktykuję)
3) Ja takie sytuacje rozstrzygam w ten sposób, ze jeżeli 3 razy rodzina nie wywiązuje się ze swoich obowiązków, czyli obecności podczas moich wizyt zakańczam współpracę. Miałam już parę takich przypadków z tym, że ja pracuje w godzinach pracy Ośrodka i gdy rodziny nie ma wracam do pracy i informuje o tym kierowniczkę oraz, jeżeli jest przydzielony kurator u takiej rodziny to dodatkowo informuje kuratora, że taka sytuacja miała miejsce ( zazwyczaj rodziny kłamią kuratora, że wszystko jest o.k, że współpracują itp...) no i nagle szok, bo kurator wie, że nie jest tak super jak rodzina przedstawia to jemu.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
Pozdrawiam :)
Ank@

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x