pytanie...???
pytanie...???
Mam pytanie o zakończenie Niebieskiej Karty? a dokładnie o to czy możemy na zespole zamknąć NK jeślli nie ma wszystkich członków zespołu - już dłuższy dwie osoby nie przychodzą, a my chcemy zaamknąć przypadek?
Nie wiem czy to jest uregulowane gdzieś indziej niż ustawa? Jeśli ktoś może to niech podpowie coz tym zrobić? Szukałam na forum ale nie znałazłam odp
Re: pytanie...???
A gdzie napisano,że muszą by wszyscy? Zamykaj kobito i jedna NK z głowy.
oczywiście, że można. Chyba, że stworzyliście sobie taki regulamin, który wam tego zabrania.
Kaja, poczytaj.
§ 18. rozporządzenia RM mówi, że:
\"1. Zakończenie procedury następuje w przypadku:
1) ustania przemocy w rodzinie i uzasadnionego przypuszczenia o zaprzestaniu dalszego stosowania przemocy w rodzinie oraz po zrealizowaniu indywidualnego planu pomocy albo
2) rozstrzygnięcia o braku zasadności podejmowania działań.
2. Zakończenie procedury wymaga udokumentowania w formie protokołu podpisanego przez przewodniczącego zespołu interdyscyplinarnego, który powinien zawierać:
1) dane dotyczące osób, wobec których realizowana była procedura;
2) datę rozpoczęcia i zakończenia procedury;
3) opis podjętych działań w ramach procedury.
3. O zakończeniu procedury powiadamia się podmioty uczestniczące w procedurze po jej zakończeniu\".
Nie pisze więc, że wszystkie podmioty muszą być obecne przy podejmowaniu tej decyzji.
§ 18. rozporządzenia RM mówi, że:
\"1. Zakończenie procedury następuje w przypadku:
1) ustania przemocy w rodzinie i uzasadnionego przypuszczenia o zaprzestaniu dalszego stosowania przemocy w rodzinie oraz po zrealizowaniu indywidualnego planu pomocy albo
2) rozstrzygnięcia o braku zasadności podejmowania działań.
2. Zakończenie procedury wymaga udokumentowania w formie protokołu podpisanego przez przewodniczącego zespołu interdyscyplinarnego, który powinien zawierać:
1) dane dotyczące osób, wobec których realizowana była procedura;
2) datę rozpoczęcia i zakończenia procedury;
3) opis podjętych działań w ramach procedury.
3. O zakończeniu procedury powiadamia się podmioty uczestniczące w procedurze po jej zakończeniu\".
Nie pisze więc, że wszystkie podmioty muszą być obecne przy podejmowaniu tej decyzji.
Oprócz pytanie...??? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Grupa robocza - zarządzenie
jak zakończyć NK
Wizyty dzielnicowego w związku z nk
Kopia czy oryginał
Członek zespołu ofiarą lub sprawcą przemocy
powołanie nowego człnka zespołu zarządzeniem
ZANIEDBANIE DZIECKA
indywidualny plan pomocy rodzinie
Informacje o działaniach ZI
dyżury ZI
czy grupa robocza może poprosić policję o notatkę z interwencji?
dylemat
dokumentacja
NK i wgląd sprawcy w dokumenty
dlaczego kopia NK do policji
Czy informujemy ofiarę i sprawcę o zakończeniu procedury NK?