Czy bierzecie od klientów po wszczęciu postępowanie a przed wydaniem decyzji oświadczenie w przypadku takich samych dochodów, że od momentu złożenia wniosku sytuacja dochodowa i rodzinna nie uległa zmianie???
nie, w ustwie jest napisane iż sami maja obowiązek zawiadamiać w przypadku zmian, jeżeli zmiana nastapi faktycznie. jak nie zgłasza znaczy ze się nie zmienilo. to jest w ich interesie i musza tego pilnowac
oczywiscie. Kontrola moze zarzadac dokumentów osoby np z pomocy społecznej i tam dochody moga się różnic. Trzeba sprawdzac bo to ta sama instytucja. Jesli OPS prowadzi stypendia to musi sprawdzac dochody z pomoca spoleczna.
jeśli ops prowadzi stypendia,to oczywiste jest,że te dochody są sprawdzane,a przynajmniej informacje są między sobą wymieniane
ale jeśli są w urzędzie,to nikt nie grzebie w dochodach ludzi
zauważ, że często ops i urząd,to oddzielne budynki
ja biorę oświadczenie o tym,że dochody się nie zmieniły i rodzina nadal spełnia kryterium
rozdałam wszystkim takie oświadczenia w listopadzie,kiedy rozliczałam I transzę stypendium i poprosiłam o przyniesienie tego oświadczenia w styczniu (tak,żeby była ciągłość)