Pytanie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 maja 2024, 13:36

Dłużnik nie odebrał wezwania na wywiad. Co mam robić dalej. sporządzać decyzję uznającą go za dłużnika czy wysyłać pismo do komornika czy aby ren adres jest poprawny. Moja poprzedniczka często pytała komornika o te dane czy lepiej powoła się na kpa i lecieć dalej z procedurą ? Ja Wy postępujecie w takich sprawach ?
Karolina914
Stażysta
Od: 14 maja 2024, 12:25
Zajmuję się: Zajmuję się Funduszem alimentacyjnym i świadczeniami

Napisano: 23 maja 2024, 13:58

Jeżeli nie odebrał bo avizo to dalsze postępowanie.
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 23 maja 2024, 14:43

Jeżeli to jest pierwsze pismo w ogóle do dłużnika (o którym nic nie wiemy z innych źródeł) i jest zwracane nieodebrane - to ja piszę do komornika o aktualny adres, bo adres , który podaje OWW na podstawie zaświadczenia o bezskuteczności alimentów jest często nieaktualny - nie wiem dlaczego tak jest, ale komornicy zazwyczaj w tych zaświadczeniach podają stare adresy i ich nie aktualizują.
Już parę razy się zdarzyło, że komornik podał inny aktualny adres (czasem w innej gminie) gdzie dłużnik odebrał korespondencję i przyszedł na wywiad
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 24 maja 2024, 8:13

Przy awizowanych przesyłach badamy swoją właściwość. Przed Komornikiem zwracamy się na policję czy mieszka pod takim adresem, czy ew. został osadzony w ZK lub AŚ - czyli sprawdzamy, czy jesteśmy organem właściwym dłużnika. W trakcie kontroli zwrócili nam uwagę właśnie na to i otrzymaliśmy taki wniosek:

"Podejmowanie działań mających na celu sprawdzenie czy posiadane dane na temat
miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego są właściwe, w powtarzających się
sytuacjach zwrotu do organu właściwego korespondencji kierowanej do dłużnika."
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 24 maja 2024, 8:16

ol@bog@ pisze:
24 maja 2024, 8:13
Przy awizowanych przesyłach badamy swoją właściwość. Przed Komornikiem zwracamy się na policję czy mieszka pod takim adresem, czy ew. został osadzony w ZK lub AŚ - czyli sprawdzamy, czy jesteśmy organem właściwym dłużnika. W trakcie kontroli zwrócili nam uwagę właśnie na to i otrzymaliśmy taki wniosek:

"Podejmowanie działań mających na celu sprawdzenie czy posiadane dane na temat
miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego są właściwe, w powtarzających się
sytuacjach zwrotu do organu właściwego korespondencji kierowanej do dłużnika."
U nas policja odmawia szukania dłużnika na nasz wniosek, chcą mieć wniosek od komornika, dlatego ja piszę do komornika
Jola2016
Referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 24 maja 2024, 8:55

No to mamy szczęcie, że nam nie odmawiają. Elegancko jeżdżą na miejsce, czasem nawet dostajemy nr telefonu do dłużnika :D

Kontrola nam zasugerowała jeszcze takie działania:
"W celu ustalenia miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego organ poza wystąpieniem
do organu prowadzącego egzekucję z zapytaniem o miejsce zamieszkania dłużnika
alimentacyjnego może:
- wystąpić do Krajowego Rejestru Skazanych w celu ustalenia, czy dłużnik alimentacyjny nie
przebywa w zakładzie karnym lub areszcie śledczym;
- wystąpić do Policji w celu ustalenia miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego.
Ponadto, za pomocą programu do edycji oraz przetwarzania danych gromadzonych
w Systemie Rejestrów Państwowych „ŹRÓDŁO” organ gminy może pozyskać dane z rejestru
PESEL."
ol@bog@
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 11:39

Ciekawe na podstawie jakiego artykułu :lol:
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 24 maja 2024, 11:53

:shock: wiem że naciągamy, ale jeszcze nikt nam nie odmówił na art. 22 ustawy (policja, zakłady karne)

wskazanie: ustalenie miejsca pobytu w celu dalszego postępowania w związku z podjęciem działań wobec dłużnika alimentacyjnego Pana: wynikających z ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
ol@bog@
Referent

Napisano: 24 maja 2024, 12:39

Ja się jeszcze nie odważyłam ;) On jest do ustalenia prawa do FA
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 24 maja 2024, 13:01

Proponuję spróbować, jeśli nie odpowiedzą, to pozostaje jedynie komornik i ustalanie z nim adresu, a w aktach będzie że próbowałaś
ol@bog@
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x