pytanie de - uregulowania z zakresu prawa pracy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 23 gru 2013, 15:23

Wszyscy wiemy jaka jest sytuacja z pracą w Polsce. Łukasz chyba nie usłyszałeś jeszcze tekstu: \"na twoje miejsce jest tysiąc chętnych\". Szybko byś spokorniał.
~Fantomas

Napisano: 24 gru 2013, 11:48

jolek, jak czego nie podpiszę? Rozumiem, jakiegoś aneksu do zakresu obowiązków, tak? Ależ owszem, podpiszę, tylko wówczas, gdy za zwiększeniem obowiązków pójdzie zwiększenie wynagrodzenia. Proste? Proste.

Fantomasie, słyszałem nie raz. Sam nigdy go nie użyłem i nigdy bym go nie użył, bo ktoś, kto w ten sposób traktuje drogiego człowieka, sprowadza go do funkcji przedmiotu. A z praktycznego punktu widzenia to też nie jest argument nie do zbicia. Chętnych może być nawet 5 tysięcy, ale znajdź odpowiedniego. Inaczej pojmuję pokorę. Pokora to nie jest zgoda na niewolnictwo i przyzwolenie komuś na wykorzystywanie mnie w pracy.

Ludzie, czy Wy macie jeszcze jakieś poczucie własnej wartości i godności? Jak raz przyjmiecie postawę \"do bicia kijem po grzbiecie\", to już się łatwo nie wyprostujecie. A w miarę utrwalania takiej postawy zapomnicie, co to znaczy stać prosto. Po postawie człowieka (zarówno w sensie wyglądu fizycznego, jak i stanu psychicznego) można często poznać, czy ma się do czynienia z wolnym człowiekiem, czy niewolnikiem. Niektórzy mają już tak powyginane kręgosłupy, że żaden ortopeda ani terapeuta tego nie wyprostuje.
~Łukasz Sz.

Napisano: 30 gru 2013, 9:53

Ja otrzymałam- wypowiedzenie zmieniające.
Z dniem 1.01.2014 wypowiadam pani umowę o pracę zawartą w dniu 04.01.1994 rok na czas nieokreślony w części dotyczącej:
1.zakresu czynności
2. wynagrodzenia zasadniczego przyznanego aneksem z dnia w kwocie 1800 zł z zachowaniem 3 miesięcznego okresuwypowiedzenia który upłynie w dniu 31.03.2014r.

Przyczyną wypowiedzenia dotychczasowych warunków umowy o pracę jest potrzeba dostosowania organizacji pracy do zmian wynikajacych z ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 prawo energetyczne/Dz.U z 2012 roku poz.1059 ostatnia zmiana z dnia 26 lipca 2013/ przyznawanie i wypłacanie dodatku.

Po upływie wypowiedzenia proponuję następujące warunki o pracę:
1. zwiekszenie dotychczasowego zakresu czynności o:
1.1 przyjmowanie dokumentacji w zakresie przyznawania zryczałtowanego dod. ener. odbiorcy wrażliwemu energii elektrycznej
1.2 przyznanie zryczałtowanego dodatku ener. odbiorcy wrażliwemu ener. elektr.- decyzja administracyjną.
1.3 generowanie wypłat
1.4 ustalenie wysokości dotacji celowej na wypłatę zryczałt. dod ener odbiorcy wrażliwemu ener elektr i przekazywanie do wojewody do dnia 15 mies. poprzedz dany kwartał
1.5 sporządzanie rozliczenia dotacji celowej do wojewody w terminie określonym w ustawie

2 wynagrodzenie zasadnicze w kwocie 1900 zł

Pozostałe warunki umowy o pracę nie ulegają zmianie.

Jeżeli pani przed upływem połowy okresu wypowiedzenia tj do dnia 14.02.2014 r do godziny 15 nie złoży pani oświadczenia o odmowie przyjęcia nowych warunków umowy o pracę będzie to równoznaczne z wyrażeniem zgody na proponowaną zmianę warunków umowy.
W razie odmowy przyjęcia przez panią zaproponowanych warunków umowy o przcę umowa rozwiąże się z upływem okresu wypowiedzenia tj 31.03.2014 rok.
Infor jednocześnie że w terminie 7 dni od dnia dostarcz niniej pisma przysługuje pani prawo wniesienia odw do Sądu Rej.

kierownik MOPS
~marzena

Napisano: 30 gru 2013, 12:40

Uuuu Marzena 1800 brutto miesięcznie to po prostu szał;))))
Mam brata w Norwegii 1000 zł netto ale dziennie:))))
~Fantomas

Napisano: 30 gru 2013, 12:56

Fantomas, nie fantazjuj. A Ty też masz 1000 netto dziennie?
Nie kombinuj i nie dogryzaj, bo ludzie i tak mają dość. Nie muszą znosić dodatkowych złośliwości.

marzeno, coś w tym rodzaju, jest jak najbardziej normalne. Własnie tak winna wyglądać sprawa uregulowania zwiększenia zakresu obowiązków. Pewnie, że jednym podwyższą wynagrodzenie o 100 zł. innym może o 300 zł. a innym może o 25 zł. To kwestia pracodawcy. Pracownik może się zgodzić, lub nie, ale ma wybór. Normalnym jest za to podniesienie wynagrodzenia. Inna sprawa, czy kwota podwyżki odpowiada dodatkowemu obciążeniu, a tym bardziej czy odpowiada samemu \"obdarowanemu\" dodatkowym zajęciem. Niemniej jednak postępowanie, które opisałaś jest jak najbardziej poprawne. Zwiększony zakres obowiązków - zwiększona podstawa wynagrodzenia. Oczywiste.
~Łukasz Sz.

Napisano: 30 gru 2013, 13:18

Łukasz czy ja pracuje w Norwegii? Czytaj ze zrozumieniem proszę. Nie osądzaj ludzi według siebie bo nie wszyscy postępują tak jak Ty, ja np. niezwykłem kłamać i jak coś piszę to tylko prawdę. Gdybym po tylu latach studiowania i tylu kursach miał zarabiać 1800 brutto to bym po prostu zrezygnował z takiej pracy. Przypominam że najniższa krajowa od stycznia to 1680zł.
Ale co ja mam Ci to tłumaczyć przecież Ty masz prosty kręgosłup, nie masz mentalności niewolnika więc na pewno po taką jałmużnę też byś się nie schylił:)
~Fantomas

Napisano: 30 gru 2013, 13:25

tak. wiem że tak ma to wyglądać. ale jak moge z tym pogodzic sie? za dwadziescia lat pracy takie uznanie? hmmm... pewnie byłam złym pracownikiem. tak tylko już myślę.
Łukasz Sz, dzięki za obronę.
~marzena

Napisano: 30 gru 2013, 13:53

Jak najbardziej rozumiem, co czytam.
Fantomasie, gdzie skłamałem? Nie twierdzę, że pracujesz w Norwegii. Skąd Ci to przyszło do głowy? Skoro porównujesz zarobki marzeny do zarobków Twojego brata, to jakoś zapominasz rozróżnić, które z Nich gdzie pracuje, i zbijasz się z niskich zarobków marzeny. Co, chcesz Jej dodatkowo na złość zrobić?

marzeno, fakt, powodów do radości z tych zarobków nie ma. Ja też mam blisko 20 lat pracy i zarabiam wpreawdzie więcej, ale nie jest to taka różnica, żeby się tym chwalić. A z tego powodu, że masz mniej, wcale nie jest mi radośnie.
Życzmy sobie, aby w nowym roku nie było gorzej.
~Łukasz Sz.

Napisano: 30 gru 2013, 14:25

no u mnie to będzie gorzej bo zastanawiam się nad odmową przyjęcia tej rewelacyjnej oferty. Nie wiem jeszcze co mam robić? Całe zycie poświęciłam tej pracy. Straciłam dużo zdrowia, straciłam wzrok, straciłam czas na edukacje bo nie miałam potrzeby douczać się w innym kierunku i co teraz? nikomu niepotrzebna?! Mimo wszystko Wszystkim życzę powodzenia i wszystkiego dobrego.
~marzena

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x