04.02. wszczęłam postępowanie dot. uznania za dł. amlim. uchyl. się. Zawiadomienie odebrał osobiscie 10.02. Dnia 23.02. wpłynął "wniosek" dłużnika o umorzenie postępow. z uzasadnieniem które oczywiście nie zasługuje na uwzględnienie. Co mam teraz zrobić, żeby było o.k. bo dłużnik na pewno będzie się odwoływał!! Mam wydać decyzję a w uzasadnieniu napisać że wpłynął wniosek ale zasługuje na uwzględnienie czy napisać zawiadomienie o możliwości wglądu do akt ikrótka wzmianka o wniosku? Kiedy mija termin do wydania decyzji, liczyć począwszy od: wszczęcia, odebrania zaw. o wszczęciu czy może od wpłynięcia wniosku od dłużnika. Proszę podpowiedzcie bo powoli zaczynam się sama gubić w tym wszystkim a jestem pewna że pójdzie to do SKO
14 dni -zawsze tak daje- moja poprzedniczka tak robił i ja tak dalej ciągnę ale już nie raz zastanawiałam się po co aż tyle czasu,
wracajac do sprawy zaw. odebrane 06.02 wniosek z dnia 19.02 data stempla 20.02. wpłyneło 23.02. do tej pory jest ok tylko co dalej?
wezwij go na wywiad, w zw. z jego podaniem, pouczając, że możesz umorzyć przedmiotowe postepowanie, gdy dłużnik w ustawowym terminie złozy odwołanie i jednocześnie dopełnił obowiązków wskazanych w art. 5 ust. 3 ustawy to możliwe jest uchylenie decyzji na podstawie 132 § 1 kpa i umorzenie postepowania w spr. uznania za uchyl.
nie mam zamiaru "księciunia " wzywać kolejny raz bo to debil (przepraszam za słownictwo, ale w tym przypadku inaczej się nie da) już dwa wezwania poszły!!
czy książę czy żebrak obowiązuje Cię kpa i ART. 8 i 9 !
1/ wniósł w terminie o umorzenie/ stwierdzasz czy sa przesłanki do umorzenia, czy stało się ono bezprzedmiotowe:
Najważniejszą przesłanką umorzenia postępowania jest jego bezprzedmiotowość. Oznacza to, że brakuje któregoś z elementów materialnego stosunku prawnego, a wobec tego nie można wydać decyzji załatwiającej sprawę poprzez rozstrzygnięcie co do jej istoty. Z bezprzedmiotowością postępowania ma się więc do czynienia wówczas, gdy w sposób oczywisty możliwe będzie stwierdzenie braku podstaw prawnych i faktycznych do merytorycznego rozstrzygnięcia danej sprawy.
Pisz edecyzję, że został poinformowany o możliwości składania wyjaśnień i żadać, skorzystał z tego praca, pismem z dnia ...... opisz co napisał, że nie ma to znaczenia jeśli te wyjaśnienia nic nie wnoszą. Myślę że SKO sie nie przyczepi, jeśli masz twarde dowody, że nie płaci i uniemożliwia wywiad.