pytanie pewnie głupie ale ..... - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 cze 2016, 12:35

mam teraz zgłoszony dochód uzyskany z marca br jak doliczam do dochodu rodziny to nie przekracza i teraz to głupie pytanie jak będzie składać wniosek na nowy okres zasiłkowy to też go doliczam ?? zakręciłam się z tym dosłownie :(
Żero

Napisano: 01 cze 2016, 12:51

chodzi mi konkretnie o ten art. 5 st. 4b ,, jeśli dochód jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do zasiłku rodzinnego " czy jeśli dochód mi nie przekracza to doliczam go w nowym okresie ale jeśli przekracza to uchylam od miesiąc następującego po miesiącu po uzyskaniu dochodu.
Żero

Napisano: 01 cze 2016, 13:16

chyba naprawdę głupie pytanie zadałam :oops:
Żero

Napisano: 01 cze 2016, 13:39

W nowym okresie zasiłkowym wykaże Ci ten dochód w inf z US, przy czym wnioskodawca musi zaznaczyć, że nastąpiło uzyskanie (w roku bazowym) i dochód ten podzielisz na liczbę miesięcy, w których był uzyskiwany.
###

Napisano: 01 cze 2016, 13:54

to dochód z 2016 roku jest
Żero

Napisano: 01 cze 2016, 14:31

Art. 5 ust. 4b został zmieniony ustawą o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci(Dz. U. z 2016 poz195) W art. 41 tej ustawy. Teraz jest mowa jeżeli jest uzyskiwany w okresie na które jest ustalana lub weryfikowane prawo do świadczeń rodzinnych. Tak jak piszesz na początku. Teraz doliczasz nabycie do dochodu i w kolejnym okresie zasiłkowym ten sam dochód doliczasz do dochodu za 2015r.
Ewa 23

Napisano: 01 cze 2016, 14:52

oooo Ewa dzięki Ci bardzo jesteś wielka buziaki :D
Żero

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x