Pytanko-odpłatność za ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 29 kwie 2011, 21:19

ale patrzymy czy OGÓLNY dochód rodziny przekroczył 10% a nie ten na osobę!
~izka

Napisano: 11 kwie 2013, 14:13

Podnoszę temat. Czy przy zmianach dochodu, gdy przekracza on 10% kryterium ale nie wpływa na wysokość odpłatności, należy zmienić decyzję o odpłatności za śds? Jeśli tak, to dlaczego? Zdania są podzielone. Skłaniam się do tego, aby decyzji nie zmieniać, ale nie mam pewności. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
~Minika

Napisano: 16 kwie 2013, 16:06

Jeżeli nie zmienia sie kwota odpłatności za SDS to co chcesz zmienić w decyzji ?? uzasadnienie ?!
Nie nalezy zmieniac wtedy decyzji
~herbi

Napisano: 22 kwie 2013, 13:00

zmieniać przy zmianie dochodu powyżej 10% kryterium, tak mówi ustawa, jeśli nie przekracza to nie zmienia się.

A jak u Was jest naliczana odpłatność? Minika, nie macie odpłatności wyliczanej jako 5% dochodu osoby?
Bo jeśli tak to przy zmianie powyżej 10% kryterium te 5% to już jest wyższa kwota, chyba że macie może jakieś inne wyliczenia?
~koch

Napisano: 26 kwie 2013, 14:57

nie ma innych wyliczeń, jak może nie zmienić odpłatność, jak zmiana dochodu przekracza 10% kryterium dochodowego, bo nie łapię???. Chyba, że zmiana dochodu przekracza te 10% a klient ma przyznany bezpłatny pobyt, a ta zmiana i tak nic nie zmieni, bo nie przekroczy 250% kryterium, to wtedy ja robię tylko aktualizacje decyzji kierującej.
~socjalna lub

Napisano: 29 kwie 2013, 16:13

do aga
w Twoim przypadku, ja nie zmieniałam decyzji powołując sie na art. Art. 106. 1. Przyznanie świadczeń z pomocy społecznej następuje w formie decyzji administracyjnej.

3b. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
~socjalnalub

Napisano: 11 cze 2013, 19:18

Zgadzam się z tym 10%, tak mówi ustawa - ale środowiskowi pamiętajcie, decyzje kierujące i te zmieniające wydają OPS-y lub PCPR-y i to oni naliczają i zmieniają.
~Iga

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x