Podnoszę temat. Czy przy zmianach dochodu, gdy przekracza on 10% kryterium ale nie wpływa na wysokość odpłatności, należy zmienić decyzję o odpłatności za śds? Jeśli tak, to dlaczego? Zdania są podzielone. Skłaniam się do tego, aby decyzji nie zmieniać, ale nie mam pewności. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
zmieniać przy zmianie dochodu powyżej 10% kryterium, tak mówi ustawa, jeśli nie przekracza to nie zmienia się.
A jak u Was jest naliczana odpłatność? Minika, nie macie odpłatności wyliczanej jako 5% dochodu osoby?
Bo jeśli tak to przy zmianie powyżej 10% kryterium te 5% to już jest wyższa kwota, chyba że macie może jakieś inne wyliczenia?
nie ma innych wyliczeń, jak może nie zmienić odpłatność, jak zmiana dochodu przekracza 10% kryterium dochodowego, bo nie łapię???. Chyba, że zmiana dochodu przekracza te 10% a klient ma przyznany bezpłatny pobyt, a ta zmiana i tak nic nie zmieni, bo nie przekroczy 250% kryterium, to wtedy ja robię tylko aktualizacje decyzji kierującej.
do aga
w Twoim przypadku, ja nie zmieniałam decyzji powołując sie na art. Art. 106. 1. Przyznanie świadczeń z pomocy społecznej następuje w formie decyzji administracyjnej.
3b. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Zgadzam się z tym 10%, tak mówi ustawa - ale środowiskowi pamiętajcie, decyzje kierujące i te zmieniające wydają OPS-y lub PCPR-y i to oni naliczają i zmieniają.