Raport NIK ?? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 19 sie 2013, 16:50

kasa powinna być nie koniecznie już dla członków ZI czy GR, ale na pewno na budowanie lokalnych systemów wsparcia (bo u nas wciąz wielkie NIC)
~anna

Napisano: 26 sie 2013, 16:38

ale po co wywiad do NK???
My takich rzeczy nie robimy. Ostatnio mieliśmy szkolenie i w teczce mają być NK, protokoły, notatki, pisma wysłane w danej sprawie oraz inne dokumenty (oświadczenia i zaświadczenia) które zostają dołączone do akt. A spotkania grupy roboczej, wizyty monitorujace i inne działania podejmowane przez GR i ZI służą właśnie diagnozie sytuacji w danej rodzinie.
~~lutka

Napisano: 26 sie 2013, 17:34

Trzeba mieć podstawę prawną do przeprowadzenia wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie o pomocy społecznej. A gdzie jest napisane, że założenie Niebieskiej Karty wiąże się z przeprowadzeniem wywiadu środowiskowego? Obawiałabym się przeprowadzić wywiad środowiskowy bez wyraźnego wskazania w przepisach (chyba większy zakres danych osobowych w wywiadzie). Może czegoś nie doczytałam?
~Fiola

Napisano: 26 sie 2013, 17:47

kiedyś się robiło do NK wywiad środowiskowy, teraz nie, a jak ktoś coś zarzuci, to proszę wskazać konkretny zapis - przepis prawny.......
~szermen

Napisano: 27 sie 2013, 15:48

My jesteśmy po kontroli z przemocy, wywiadów nie robimy i było wszystko ok.
~B

Napisano: 27 sie 2013, 15:48

My jesteśmy po kontroli z przemocy, wywiadów nie robimy i było wszystko ok.
~B

Napisano: 27 sie 2013, 15:57

no to po dwa kroć !
gratulejszyns :)
~emilka

Napisano: 27 sie 2013, 16:13

Być może NIK chodziło o wywiady dla celów pomocy społecznej i pracy z przemocą w ramach ustawy o pomocy społecznej. Skoro w sprawach dotyczących przemocy sprawdzali teczki Policji, ich zawartość i dokumenty, procedurę działania, szybkość reakcji i terminy wizyt, co przecież narzuca im ich własna ustawa (policyjna, a nie rozporządzenie NK), które to dokumenty są w siedzibie policji a nie w teczce grupy roboczej ZI, to może w kwestii wywiadu środowiskowego chodziło NIK o diagnozę i plan pomocy dla rodzin \'\'przemocowych\" w ramach pracy socjalnej, prowadzonej na podstawie ustawy o pomocy społecznej i za pomocą narzędzia w formie wywiadu środowiskowego, który pozostaje w OPS
Wydaje mi się, że praca ZI/GR nie zastępuje pracy poszczególnych instytucji, a druk NK nie zastępuje dokumentacji w tych instytucjach.
~b

Napisano: 27 sie 2013, 16:21

do ~B
U nas kontrola problemowa z przemocy sprawdza tylko dokumenty związane z procedurą NK i pracą ZI/GR, gdzie wywiady nie obowiązują. Ciekawi mnie natomiast kontrola z zakresu pomocy społecznej, czy po raporcie NIK będą sprawdzać dokumenty z pracy socjalnej prowadzonej w rodzinach doznających przemocy i czy będą wymagać w tych przypadkach wywiadów środowiskowych.
~b

Napisano: 27 sie 2013, 16:24

(mam chwilę wolnego i czytam..) ..ale tu ~b..

wydziera mnie z kapci:)...... tak się staram - i nie wiem o co Ci chodzi? :)

P.S Teczki zagadnieniowe Policji ?
Mówię poważnie- może to jest nawet ciekawe- ale napisz normalnie...

~emilka

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x