Jeżeli masz zdania zlecone z zakresu administracji rządowej (paragrafy dochodowe np. 2010, 2060), a nie masz środków, to nie można wypłacić (nawet mimo zobowiązań wynikających z wydanych decyzji). Jeżeli masz zadania własne gminy i dotację na to (np. zasiłki okresowe, stałe, składki zdrowotne od zasiłków stałych; paragraf 2030), to w przypadku braku środków z dotacji zakładasz ze swoich i po wpływie na rachunek bankowy przeksięgowujesz ("refundujesz").
ja świadczeń nie puszczam ale na przykład z utrzymania przed zmianą jeszcze ustawy jak mi nie starczało 1,5% to puszczałam ze środków własnych ale osobno to ewidencjonowałam. Teraz po zmianie mam więcej pieniążków na utrzymanie więc sobie to zrefunduję, niby czemu gmina ma dokładać już i tak dużo wydaje
Jak dostaniemy niedobory które wykazaliśmy to wtedy zwiększę odpowiednio plan w paragrafach z utrzymania i zrobię refundację. Uważam że nikt mi nie zabroni skoro nawet wykazywałam to w sprawozdaniach rzeczowo-finansowych ze ŚW
Jeżeli chodzi o koszty obsługi, to oczywiście co innego:) Rozumiem, że w sprawozdaniach rzeczowo - finansowych wykazujecie kwoty, które dołożyliście ze swoich środków na obsługę?