regulamin organ. placówki uzgadniac z pcpr??? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 sty 2012, 14:07

własnie siedzę i próbuje poprzerabiac wszelkie akty prawne na takie coby były dostosowane do nowych przepisów - pytanko - drobiazg
czy regulamin organizacyjny teraz też powinien byc uzgodniony z pcpr - em????? wydaje mi się, ze nie bo chyba ten zapis został wykreślony.....ale mogłam przeoczyć......i chyba nadzór nad placówkami to tylko u wojewody został - nie widze nic na temat tego, ze starosta nadzoruje........a do tej pory pcpr - nas regularnie nawiedzał z kontrolą (teraz to może finansowo albo merytorycznie w sytaucji jakiegos kryzysu czy konfliktu) - jak sadzicie????
~monika

Napisano: 17 sty 2012, 15:45

aha - o nadzorze już wiem - zmiana art.112 ust. 8 ostawy o pomocy - pcpr nie nadzoruje placówek - aha i co za tym idzie przy zatrudnianiu dyrektora placówki - zarząd powiatu już nie musi znac opinii pcpr - u
~monika

Napisano: 18 sty 2012, 14:16

aaaaale się pomyliłam - dzisiaj sie własnie dowiedziałam w pcpr - że starosta upowaznił ich do kontroli nad placówka - nie z ustawy o pomocy, nie z ustawy o pieczy.....z nie wiem czego - pewnie z ustawy o samorządzie
~monika

Napisano: 08 lut 2012, 11:23

A jaki to pcpr? bo wlasnie robie statut mojego pcpr-u i sie tez zastanawiamy nad sprawa nadzoru i nie wiemy jak to ugryzc? zadzownil bym tam i porozmawial na jakiej podstawie zostali do tego upowaznieni.

z gory dziekuje za odpowiedz.
~Grzesiek

Napisano: 08 lut 2012, 16:37

A czy gdzieś jest napisane co powinien zawierać regulamin? Ja nie znalazlam ( ale mogłam przeoczyć), w poprzednim rozporzadzeniu to było. Doszukałam sie tylko, ze regulamin określa typ placówki. Czyli reszta jest dowolna?
~ona

Napisano: 09 lut 2012, 15:48

do Grzesiek - dowiedziałam się, że nadzór jest zgodnie z zapisem art.229 ust. 8 Ustawy - czyli że w 2012 w placówkach na starych warunkach; poza tym w ustawie o samorządzie powiatowym jest zapis, ze satrosta może zlecić jednostce podrzędnej kontrolę - tylko nie pamietam jaki to art.
do ona - ja nie pamiętam, zeby wczesniej nasze przepisy mówiły o tym co ma byc zapisane w regulaminie organizacyjnym
~monika

Napisano: 09 lut 2012, 17:09

§ 14 starego rozporządzenia o placówkach okreslał co ma być oraz mówił, że zaznajamia się z nim dzieci
~ona

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x