rejestr VAT zakupy - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 lut 2016, 11:18

Czy w rejestrze zakupów VAt umieszczacie zakupy co prawda zwiazane z DG jednostki, ale faktury ze stawką zw? czyli faktycznie tego VAtu do odliczenia nie edzie bo netto=brutto?
martunika

Napisano: 05 lut 2016, 12:26

Ewidencja VAT powinna być prowadzona z taką szczegółowością by na jej podstawie można było sporządzić deklarację VAT7. W deklaracji tej wykazuje się tylko zakupy z prawem obniżenia podatku należnego o VAT naliczony.
Jako że dokonanie zakupu ze stawką ZW nie daje takiego prawa to i też nie ma obowiązku ujmowania takiego zakupu w rejestrze zakupu VAT (oczywiście dla kompletności ujmować można).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2016, 8:50

ops sprzedaży nie prowadzi, więc i nie będzie nic rejestrze sprzedaży, ale zakupy są
1) jak mam zaksięgować fakturę ze szkoły spoza mojej gminy za żywienie dzieci - stawka zw VAT?
jeśli w rejestr zakupów to muszę księgować fakturę ze stawką zw ( na paragraf 3110 ) i ona wchodzi do JPK cząstkowego i do deklaracji, która będzie "0" ?

teraz księguję listę na dożywianie i załącznikiem jest faktura, od stycznia będzie odwrotnie? lista na posiłki szkole będzie załącznikiem do faktury?

2) faktura na zakup materiałów/środków czystości, media... - obecnie księgujemy w koszty (bez VAT), ale od stycznia mam zmienić sposób księgowania na netto+VAT=brutto co wejdzie mi do rejestru zakupów? i plik JPK będzie zawierał pozycje z VAT??

no i nie kumam jeśli ops nie prowadzi sprzedaży i nie ma prawa do zwrotu VAT to w jakim celu rejestr ma prowadzić?

bardzo proszę o pomoc, bo albo jest to takie zagmatwane albo tak proste, że człowiek zaczyna kombinować niepotrzebnie :roll:
karola81

Napisano: 28 paź 2016, 11:04

ale po co prowadzić rejestr zakupów skoro nie mamy sprzedaży opodatkowanej?
wg mnie w zakupach nic się nie zmienia
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2016, 11:25

gmina każe kupić program (tzn usługę dodatkową do obecnego pr księgowego) umożliwiającą prowadzenie rejestrów VAT

a co z tzw kontrolą krzyżową? bo jeśli dostawca X materiałów biurowych wystawia f-rę na nabywcę gminę / odbiorcę ops to JPK nie zgodzą się jeśli ja nie wykażę tej faktury u siebie a co za tym idzie gmina jej nie wykażę a firma X wyśle , że wystawiła takową? spodziewać się mam kontroli US??

no i siedzę i myślę...
karola81

Napisano: 28 paź 2016, 12:55

Jeżeli nabywca nie wykaże tej faktury u siebie to również nie obniży podatku Vat należnego czyli jest OK

Jeżeli nabywca obniży VAT należny o VAT naliczony z faktury od sprzedawcy który u siebie nie wykazał tej faktury i tym samym nie zapłacił VAT-u należnego to wtedy nie jest OK. Czyli sprawdzam tylko te faktury zakupu na podstawie których nabywca obniża VAT należny.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 paź 2016, 13:23

czyli prowadzę rejestr zakupów wybiórczo?
muszę wprowadzić do rejestru zakupu faktury zwolnione z VAT, bo je wykazuję w deklaracji, ale pozostałe faktury księguję w koszty (zakupu materiałów / media jako działalność koszty działalności statutowej ??) i nie wykazuję w deklaracji?

ps dziękuję za cierpliwość :P
karola81

Napisano: 28 paź 2016, 15:28

W rejestrze zakupu ujmuję wszystkie faktury zakupowe. Na podstawie tego rejestru tworzę "Zestawienie VAT - naliczony podlegający odliczeniu". Zestawienie to jest podstawą do sporządzenia VAT-7. Podsumowanie tego zestawienia to dane które powinny się znaleźć w rubrykach D.2 deklaracji VAT-7.

W rejestrze sprzedaży ujmuję całą sprzedaż. Kwota sprzedaży zwolnionej wynikająca z tego rejestru jest podstawą do wpisu w rubryce C. 1. deklaracji VAT-7 "Dostawa towarów oraz świadczenia usług na terytorium kraju zwolnione z podatku".
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x