Czy w rejestrze zakupów VAt umieszczacie zakupy co prawda zwiazane z DG jednostki, ale faktury ze stawką zw? czyli faktycznie tego VAtu do odliczenia nie edzie bo netto=brutto?
Ewidencja VAT powinna być prowadzona z taką szczegółowością by na jej podstawie można było sporządzić deklarację VAT7. W deklaracji tej wykazuje się tylko zakupy z prawem obniżenia podatku należnego o VAT naliczony.
Jako że dokonanie zakupu ze stawką ZW nie daje takiego prawa to i też nie ma obowiązku ujmowania takiego zakupu w rejestrze zakupu VAT (oczywiście dla kompletności ujmować można).
ops sprzedaży nie prowadzi, więc i nie będzie nic rejestrze sprzedaży, ale zakupy są
1) jak mam zaksięgować fakturę ze szkoły spoza mojej gminy za żywienie dzieci - stawka zw VAT?
jeśli w rejestr zakupów to muszę księgować fakturę ze stawką zw ( na paragraf 3110 ) i ona wchodzi do JPK cząstkowego i do deklaracji, która będzie "0" ?
teraz księguję listę na dożywianie i załącznikiem jest faktura, od stycznia będzie odwrotnie? lista na posiłki szkole będzie załącznikiem do faktury?
2) faktura na zakup materiałów/środków czystości, media... - obecnie księgujemy w koszty (bez VAT), ale od stycznia mam zmienić sposób księgowania na netto+VAT=brutto co wejdzie mi do rejestru zakupów? i plik JPK będzie zawierał pozycje z VAT??
no i nie kumam jeśli ops nie prowadzi sprzedaży i nie ma prawa do zwrotu VAT to w jakim celu rejestr ma prowadzić?
bardzo proszę o pomoc, bo albo jest to takie zagmatwane albo tak proste, że człowiek zaczyna kombinować niepotrzebnie
gmina każe kupić program (tzn usługę dodatkową do obecnego pr księgowego) umożliwiającą prowadzenie rejestrów VAT
a co z tzw kontrolą krzyżową? bo jeśli dostawca X materiałów biurowych wystawia f-rę na nabywcę gminę / odbiorcę ops to JPK nie zgodzą się jeśli ja nie wykażę tej faktury u siebie a co za tym idzie gmina jej nie wykażę a firma X wyśle , że wystawiła takową? spodziewać się mam kontroli US??
Jeżeli nabywca nie wykaże tej faktury u siebie to również nie obniży podatku Vat należnego czyli jest OK
Jeżeli nabywca obniży VAT należny o VAT naliczony z faktury od sprzedawcy który u siebie nie wykazał tej faktury i tym samym nie zapłacił VAT-u należnego to wtedy nie jest OK. Czyli sprawdzam tylko te faktury zakupu na podstawie których nabywca obniża VAT należny.
czyli prowadzę rejestr zakupów wybiórczo?
muszę wprowadzić do rejestru zakupu faktury zwolnione z VAT, bo je wykazuję w deklaracji, ale pozostałe faktury księguję w koszty (zakupu materiałów / media jako działalność koszty działalności statutowej ??) i nie wykazuję w deklaracji?
W rejestrze zakupu ujmuję wszystkie faktury zakupowe. Na podstawie tego rejestru tworzę "Zestawienie VAT - naliczony podlegający odliczeniu". Zestawienie to jest podstawą do sporządzenia VAT-7. Podsumowanie tego zestawienia to dane które powinny się znaleźć w rubrykach D.2 deklaracji VAT-7.
W rejestrze sprzedaży ujmuję całą sprzedaż. Kwota sprzedaży zwolnionej wynikająca z tego rejestru jest podstawą do wpisu w rubryce C. 1. deklaracji VAT-7 "Dostawa towarów oraz świadczenia usług na terytorium kraju zwolnione z podatku".