renta a zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 20 sty 2014, 17:12

Zgłosił się do mnie klient z decyzją iż otrzymał rentę z KRUS w kwocie 509,74 zł. Decyzję dopiero otrzymał, a rentę ma przyznaną od 20.11.2013 r. Od nas ma przyznany zasiłek stały w kwocie 529 zł. Dodam że ubezpieczenie miał z KRUS. Proszę o radę jaką decyzję powinnam wydać, bo ja bym wydała decyzję o zmianie wysokości zasiłku stałego. Bo dochód mu nie przekroczył a zasiłek stały moim zdanie powinien pobierać w kwocie 32,26 zł. Czy ja dobrze myślę.
~Ania

Napisano: 20 sty 2014, 17:21

oczywista oczywistość że decyzja zmieniająca
~ja

Napisano: 20 sty 2014, 17:26

..zasiłek stały nie przysługuje jeśli jest prawo do świadczenia z innego źródła..należy odmówić zasiłku od dnia przyznania świadczenia z KRUS i orzec zwrot nienależnie pobranego zasiłku stałego..w przypadku nie przekraczającego kryterium można objąc pomocą w innej formie..
~greentea

Napisano: 20 sty 2014, 17:29

Chyba Bozia Ci rozum odebrała. Przeczytaj sobie art. 37 ust. 4 to przestaniesz pisać brednie.
~ja

Napisano: 20 sty 2014, 18:40

zgadzam się z greentea
~ona

Napisano: 21 sty 2014, 14:34

w art. 37 ust 4 nie pisze nic o rencie rolniczej tylko o socjalnej z tego artykułu by wynikało że jeśli dochód mu nie przekracza to ten zasiłek stały od nas powinien mu przysługiwać, proszę o pomoc
~Ania

Napisano: 21 sty 2014, 14:37

A ja bym wstrzymała stały,ponieważ ma świadczenie z KRUS dziwi mnie tylko to skoro posiadał ha to jakim prawem miał taki zasiłek to ha mu nie wchodziło do dochodu.
~Iza

Napisano: 21 sty 2014, 14:47

Nie posiadał gospodarstwa rolnego ani działki, był dobrowolnie ubezpieczony w KRUS
~Ania

Napisano: 21 sty 2014, 14:59

art 37 ust. 4 jednoznacznie określa przy jakim zbiegu zasiłku stałego z innym świadczeniem zasiłek stały nie przysługuje. Jest to wyliczenie enumeratywne (czyli zamknięte) i tylko te świadczenia które ustawodawca wyliczył wykluczają pobieranie z.stał. Takiego zapisu nie wolno rozszerzać i dodać sobie jak to niektórzy niedouczeni próbują robić i pisać, że się nie należy bo ma rentę z KRUS
Iza najpierw się dokształć a potem możesz doradzać innym
~olaf

Napisano: 21 sty 2014, 15:04

Olaf a co ty byś zrobił
~Ania

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x