rewolucja VAT ? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 paź 2015, 9:53

Saren

Napisano: 01 paź 2015, 11:11

No to wszystkie jednostki budżetowe muszą się na szybko uczyć o vat.
Ania77

Napisano: 01 paź 2015, 11:12

...ja to bym się nie spieszył z tym VAT...
TWoj

Napisano: 01 paź 2015, 11:18

tylko jak mam w tym momencie traktować VAT w projekcie systemowym który podpiszemy lada dzień na dwa lata ???? :roll:
Saren

Napisano: 01 paź 2015, 11:31

A jak ustalić plan wydatków i dochodów na rok 2016? Jak już termin składania projektów budżetu
Ania77

Napisano: 01 paź 2015, 17:59

Saren pisze:tylko jak mam w tym momencie traktować VAT w projekcie systemowym który podpiszemy lada dzień na dwa lata ???? :roll:
Ania77 pisze:A jak ustalić plan wydatków i dochodów na rok 2016? Jak już termin składania projektów budżetu
a macie wytyczne ? nie nie macie bo to świeża sprawa nawet jednostki nadrzędne nie wiedzą jak się zabrac do tego nie mówiac o ministerstwie finansów które musi wydac jakieś wytyczne w tej sprawie
alka1234

Napisano: 01 paź 2015, 18:22

Art 217 Konstytucji stanowi iż to ustawa a nie sądy definiują stawki i podatników.

Ja bym się nie spieszył.
TWoj

Napisano: 06 paź 2015, 7:29

alka1234 pisze:
Saren pisze:tylko jak mam w tym momencie traktować VAT w projekcie systemowym który podpiszemy lada dzień na dwa lata ???? :roll:
Ania77 pisze:A jak ustalić plan wydatków i dochodów na rok 2016? Jak już termin składania projektów budżetu
a macie wytyczne ? nie nie macie bo to świeża sprawa nawet jednostki nadrzędne nie wiedzą jak się zabrac do tego nie mówiac o ministerstwie finansów które musi wydac jakieś wytyczne w tej sprawie
Pierwsze wytyczne otrzymaliśmy wczoraj. Moja gmina chce rozpocząć proces korekt deklaracji vat za ostatnie 5 lat jeszcze w tym roku. Powodem pośpiechu jest możliwość odzyskania vat z inwestycji oraz nowy prewskaźnik i predefinowany vat obowiązujący od stycznia 2016r.
Co do jednostek budżetowych gminy to jedynym wyjściem wg prezydenta i skarbnika jest CUW, które miało by zacząć funkcjonować od stycznia 2016r.
Wg kancelarii doradztwa podatkowego która wspomaga naszą gminę wyrok z 29 września sprowadził jednostki budżetowe do roli wyłącznie płatnika (wynagrodzenia, zus, pit4). Wszelkie inne dokumenty zakupowe i sprzedażowe mają być wystawione na gminę jako nabywcę, sprzedawcę i ewidencjonowane w księgach gminy.
Ania77

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x