rezygnaca z projektu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 14 cze 2014, 19:52

Jestem od niedawna koordynatorem.
Pan uczestniczył w projekcie, miał zaliczyc 3 szkolenia. Zaliczył jedno i zrezygnował, podjął prace. Mam zatem pytania.
1. czy wystartczy gdy podpisze oświadczenie, ze rezygnuje, poda powód i załączy umowe o prace?
2. czy potem wykazue go jako tego który przerwał udział?
3. czy mogę na 2 pozostałe szkolenia zrekrutowac innego uczestnika?
4. Jak to zrobis w pefs? jak dodam innego uczestnika to wyjdzie więcej ludzi.
czy to jest naprawde wielki problem gdy ktos rezygnuje? Kierowniczka była przerazona :shock:
prosze o pomoc
ewcia1111

Napisano: 14 cze 2014, 22:57

Spokojnie, przecież ludzie czasem rezygnują. W tym opisanym przypadku, jeśli uczestnik podjął pracę, możesz uznać jego udział za zakończony (pozwalają na to zasady realizacji projektów systemowych; zakładam, że piszesz o systemowym). Na jego miejsce możesz zrekrutować nowego, ale musisz mu zapewnić 3 instrumenty, inaczej kontrakt nie będzie kwalifikowalny.
W PEFS wyjdzie więcej ludzi, ale opisujesz to we wniosku o płatność. I wykazujesz w załączniku nr 2.
Możesz też nie rekrutować nowego, ale nie wiem, jakie masz wskaźniki zakończenia projektu. Jeśli wpisaliście sobie tyle samo zakończonych, ile rozpoczętych, musisz rekrutować nowego, który nie przerwie, a zakończy udział.
betta
Praktykant
Od: 04 lis 2009, 22:24
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2014, 18:40

nowy uczestnik przeszedłby 2 szkolenia+ praca socalna. będą 3 instrumenty? Czy prace socjalną można wliczyc?
ewcia1111

Napisano: 15 cze 2014, 22:37

Nie. Praca socjalna nie jest instrumentem wymienionym w katalogu (chyba 5.2. piszę z pamięci, sprawdź w "Zasadach przygotowania, realizacji i rozliczania projektów systemowych ops, pcpr i rops"). Musisz zapewnić 3 instrumenty z wymienionych w katalogu. Poza tym, przy szkoleniach chyba trzeba zapewnić instrumenty społeczne, takie powiązanie jest też wymienione w "Zasadach..." musisz dokładnie przeczytać ten kawałek.
betta27

Napisano: 16 cze 2014, 7:19

Czyli te 3 instrumenty moszą byc ak nic? Tak więc chyba lepiej nie rekrutowac nowego?
ewcia1111

Napisano: 16 cze 2014, 8:30

Muszą być 3 instrumenty. Jest też takie obwarowanie: "zastosowanie instrumentów aktywizacji zawodowej, o których mowa pkt 5.2. w ppkt. 1 c, d oraz instrumentu aktywizacji edukacyjnej, wskazanego w ppkt 2b jest możliwe wyłącznie przy zastosowaniu wraz z nimi instrumentów z grupy aktywizacji społecznej, edukacyjnej lub zdrowotnej." I przypis do tego.
betta27

Napisano: 16 cze 2014, 11:58

dziekuję za informacje pozdrawiam
ewcia11131

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x