Robić wszczęcie czy nie robić - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 wrz 2024, 10:21

Pani złożyła wniosek o przyznanie usług opiekuńczych. Zrobiłam już wywiad. Sprawa będzie przedłużana z uwagi na fakt, iż nie mamy jeszcze uchwały. Wyślę pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie. I decyzję przyznającą wydamy dopiero po uchwale. Ale mam problem. Nie zrobiłam wszczęcia postępowania. Teraz dopiero myślę, że od tego powinnam pewnie zacząć. A ja od razu poleciałam na wywiad. A dokładnie to było tak, że Pani najpierw złożyła wniosek o specjalistyczne usługi opiekuńcze. Przeprowadziłam wywiad. Pani na drugi dzień wycofała wniosek o specjalistyczne i złożyła nowy wniosek o usługi opiekuńcze. Specjalistyczne umorzyłam. Co teraz zrobić z tym wszczęciem? Ja traktowałam sprawę z urzędu i wszczęcia nie robiłam. Ale skoro to będzie przedłużone to pewnie powinnam
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 wrz 2024, 10:30

W ogóle nie macie uchwały o usługach? Na jaką uchwałę czekasz? Coś się zmieniło?
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 12 wrz 2024, 11:04

w ogóle nie mamy uchwały
Edyttta
Referent

Napisano: 12 wrz 2024, 11:09

Wszczęciem postępowania jest wniosek strony. Ty możesz teraz ją tylko zawiadomić, że na jej wniosek zostało wszczęte postępowanie administracyjne, zaznajomić ją o jej prawach czyli art. 10 k.p.a, a jeśli w ciągu miesiąca nie jesteś w stanie wydać decyzji, to wtedy przedłużasz termin załatwienia sprawy. Dziwne, że do tej pory nie mieliście zapotrzebowania na tego typu usługi....
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 12 wrz 2024, 12:12

dzięki
tak właśnie myślę, żeby teraz wysłać zawiadomienie o wszczęciu. Lepiej może wysłać jak nie wysłać..... To pierwsza sprawa u nas. W tej chwili już wiemy, że będziemy mieć problem ze znalezieniem takiej opiekunki... Nie ma chętnych do świadczenia tego typu usług u nas....
Edyttta
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x