Pani złożyła wniosek o przyznanie usług opiekuńczych. Zrobiłam już wywiad. Sprawa będzie przedłużana z uwagi na fakt, iż nie mamy jeszcze uchwały. Wyślę pismo o niezałatwieniu sprawy w terminie. I decyzję przyznającą wydamy dopiero po uchwale. Ale mam problem. Nie zrobiłam wszczęcia postępowania. Teraz dopiero myślę, że od tego powinnam pewnie zacząć. A ja od razu poleciałam na wywiad. A dokładnie to było tak, że Pani najpierw złożyła wniosek o specjalistyczne usługi opiekuńcze. Przeprowadziłam wywiad. Pani na drugi dzień wycofała wniosek o specjalistyczne i złożyła nowy wniosek o usługi opiekuńcze. Specjalistyczne umorzyłam. Co teraz zrobić z tym wszczęciem? Ja traktowałam sprawę z urzędu i wszczęcia nie robiłam. Ale skoro to będzie przedłużone to pewnie powinnam
Wszczęciem postępowania jest wniosek strony. Ty możesz teraz ją tylko zawiadomić, że na jej wniosek zostało wszczęte postępowanie administracyjne, zaznajomić ją o jej prawach czyli art. 10 k.p.a, a jeśli w ciągu miesiąca nie jesteś w stanie wydać decyzji, to wtedy przedłużasz termin załatwienia sprawy. Dziwne, że do tej pory nie mieliście zapotrzebowania na tego typu usługi....
dzięki
tak właśnie myślę, żeby teraz wysłać zawiadomienie o wszczęciu. Lepiej może wysłać jak nie wysłać..... To pierwsza sprawa u nas. W tej chwili już wiemy, że będziemy mieć problem ze znalezieniem takiej opiekunki... Nie ma chętnych do świadczenia tego typu usług u nas....