Robienie odpłatności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 09 lip 2014, 8:50

Witam nurtuje mnie temat odpłatności w DPS.
Na jakiej podstawie odpłatność dla księgowej sporządza pracownik socjalny? Przecież to księgowa/y wysyła rachunki dla gmin, może robić wyrównania itp. Więc równie dobrze sama może sporządzać odpłatność.
Skontaktowałam się z jednym Domem, gdzie pracownik socjalny dostarcza tylko decyzje w przypadku zmian, ewentualne urlopy bądź pobyty w szpitalu. I resztę robi księgowa.
Jak wygląda to u Was?
DPSka

Napisano: 16 lip 2014, 10:55

na podstawie zakresu czynności.
Ja robię co miesiąc przypisy oraz osobodni, które oddaję księgowej. Jeżeli następuje zmiana odpłatności przekazuję jej też decyzje.
Jest tak, że w niektórych domach pracownik socjalny nie ma nic wspólnego z odpłatnością. ale to zależy pewnie od dyrektora.
adele

Napisano: 18 lip 2014, 14:03

Wszystko zależy od organizacji DPS. Ja jako pracownik socjalny sporządzam odpłatności dla księgowej, bo na bieżąco mam informacje kto ile dni był poza DPS, wgląd w decyzje, zmiany dochodów itd...
DPS-EDO
Praktykant
Od: 10 kwie 2014, 11:03
Zajmuję się: pracownik socjalny DPS

Napisano: 15 wrz 2014, 14:40

No okej, ale równie dobrze księgowej można sporzadzić ksero wszelkich decyzji w alfabetycznie ułożonym segregatorze. Można umówić się na jeden termin np. 20 każdego miesiąca i do tego czasu nieobecności zmiany itp, a po 20 przechodzą na następny miesiąc. Pracownik socjalny nie jest od robienia odpłatności...
To jes tylko i wyłącznie obowiązek księgowej, bo jeśli zabraknie funduszy czy coś to sama może zrobić odpłatność wczesniej i nie czekać az np wróci pracownik socjalny.
Szara

Napisano: 10 lis 2014, 15:29

W mnie e DPS socjalne robią przypisy , urolpy, zwroty, rozliczeni, noty do OPS, wszelkie zmiany przy zmianie kosztu, odpłatności zastępcze, ugody z OPS , ściąganie odpłatności za leki i pieluchy itp czy my jeszcze jesteśmy socjalne czy juz księgowe, gdzie czas dla mieszkańców
socjalna

Napisano: 12 lis 2014, 14:44

To sobie ponarzekałaś, a teraz do pracy.
dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x