Rodzic i władza rodzicielska - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 mar 2026, 13:03

Cześć,
temat rodzic a oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej poruszany był ..... razy ale zapytam jeszcze raz.

Powiedzcie czy dobrze myślę i jak Wy to interpretujecie.

Chodzi mi o przypadek: rodzic - senior, wychowywał i miał na utrzymaniu trójkę dzieci i w przeszłości był:
1) pozbawiony władzy rodzicielskiej na 1 dziecko to KDR SIĘ NIE NALEŻY (pozostało mu tylko dwoje dzieci) ?

2) ograniczony we władzy rodzicielskiej (...) na 1 dziecko przez okres 2 lat - dziecko w pieczy zastępczej i przed 18 r.ż. wróciło do rodziny - PRZYZNAĆ KDR BO DZIECKO WRÓCIŁO DO RODZINY ?

Rodzic 3 nieletnich dzieci był ograniczony we władzy rodzicielskiej (...) na 1 dziecko przez okres 2 lat - dziecko w pieczy zastępczej i to dziecko wróciło do rodziny. Na dzień złożenia wniosku o KDR wszystkie dzieci są w rodzinie i rodzic może wpisać je w oświadczenie ZKDR-03 - KDR PRZYZNAJEMY RODZICOWI I DZIECIOM ?

Jak to jest z tymi oświadczeniami dot. władzy rodzicielskiej ?

Czy ważne aby na dzień złożenia wniosku rodzic np 5 dzieci miał na utrzymaniu 3 dzieci małoletnich, a u seniora (rodzic 3 dzieci) aby np. kiedy był ograniczony we władzy rodzicielskiej na 1 dziecko i to dziecko powróciło do rodziny przed ukończeniem 18 r.ż. to traktujemy go że miał trójkę dzieci.

Pozdrawiam
kasiao
Referent
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 11 mar 2026, 15:17

odkopałam taki temat:
dzieci-powrocily-z-rodziny-zastepczej-d ... -207277847

skoro mamy formułkę:
Oświadczam, że osoba, której oświadczenie dotyczy, nie jest lub nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz ma lub miała na utrzymaniu wskazane poniżej dzieci wymienione we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny
to z tego możemy uzyskać takie kombinacje:

- nie jest pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz ma na utrzymaniu
- nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz ma na utrzymaniu
- nie jest pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz miała na utrzymaniu
- nie była pozbawiona władzy rodzicielskiej ani ograniczona we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej oraz miała na utrzymaniu

:D

w trakcie pisania tej odpowiedzi miałam telefon, klienta, i już sama nie wiem co chciałam osiągnąć tą konfiguracją, ale! zgadzam się ze wszystkim powyższym kasiao, dokładnie tak samo traktowałabym każdy wymieniony przypadek, czyli dopóki dzieci wróciły rodzica/rodziców, lub prawa rodzicielskie zostały przywrócone, podpisanie oświadczenia władzy rodzicielskiej jest zasadne i należą się karty.
rikli
Starszy referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 11 mar 2026, 16:04

Morał z tego jest taki:
Rodzic podpisuje oświadczenie ZKDR-03 pod odpowiedzialnością karną i przecież nie będziemy bawić się w śledczych.

Skoro mówi, że tak jest to przyjmujemy jego wersję.

Czasem wyjdzie coś w trakcie pracy, że klient i jego sytuacja rodzinna jest nam znana np. od asystenta rodziny to wtedy możemy działać w sprawie.

Ciężko będzie z seniorami (jak to udowodnić), którzy w przeszłości mieli ograniczoną władzę rodzicielską (...) na dzieci i czy te dzieci wróciły do ich rodzin czy nie.

Dziękuję za rozmowę i mądre stwierdzenia.

Pozdrawiam :D
kasiao
Referent
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x