Rolnik a wyrównanie do 14V2014 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 07 cze 2014, 17:22

Chyba nie rozróżniacie zaprzestania pracy od zaprzestania prowadzenia gospodarstwa. Wcześniej były oświadczenia o zaprzestaniu pracy a teraz w ustawie jest w moim przypadku o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa, i tego nie mogę podpisać. Dlatego występuję tylko o wyrównanie.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 17:48

Podaj przepis, że kiedyś ustawa wymagała oświadczeń o zaprzestaniu pracy w gosp. rolnym. Pojęcia zaprzestania pracy i zaprzestania prowadzenia, wprowadza ustawa z 4 kwietnia i są wprowadzone dla potrzeb tej ustawy , a nie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Zresztą tam jest mowa o zaprzestaniu prowadzenia działalności rolniczej, warunkującej otrzymanie pełnej emerytury lub renty, a nie ZDO. Sam piszesz, że Ty opiekowałeś się matką. A więc o co Ci chodzi i jaki masz problem w podpisaniu oświadczenia na wyrównanie ?
No chyba, że chodzi Ci o ten tramwaj co nie jeździ.
mietka

Napisano: 07 cze 2014, 18:52

Oświadczenia o niekolidowaniu, zaprzestaniu pracy były po uchwale NSA do czasu ustawy z 15 maja, przed uchwałą nic nie było brane, teraz jest ustawa ale mówi o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 19:16

O ten tramwaj co nie chodzi. Romanie czy ty już teraz musisz składać ten wniosek, może lepiej zaczekaj. W nadchodzącym tygodniu ośrodki zaczną wydawać decyzje o zdo i również te dla rolników, zobaczymy jak będą rozpatrywane. Obecnie jest tak, że obowiązującej w formie wykładni definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego nie ma i wszystko się opiera na gdybaniu.............. . Teraz to jest tak: dwóch Polaków - trzy racje.
wwo

Napisano: 07 cze 2014, 20:59

Będę składał tylko o wyrównanie. Będę się odwoływał jak dostanę odmowę. Nie może tak być, żeby przepis wymagał czegoś wstecz i działał na niekorzyść wnioskodawcy. To sprzeczne z prawem. Każda decyzja na niekorzyść wnioskodawcy działa do przodu, nigdy nie do tyłu, i to dopiero od uprawomocnienia się takiej decyzji. Podobnie jest z takimi przepisami prawa.
Tak mi powiedział prawnik gminny.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 21:16

"wwo", widać po ilości Twoich wpisów na tym forum, że też szukasz dziury w całym.
Powtarzam jeszcze raz. Dla potrzeb ustawy z dnia 4 kwietnia 2014r. wprowadzono zapis '"zaprzestanie prowadzenia g.rolnego" i "zaprzestanie pracy w g.rolnym". Powtarzam, dla potrzeb tej ustawy i tylko tej. Ponadto w tej ustawie nie ma żadnych odnośników do innych ustaw i przepisów odnośnie, tego zapisu. Również ta ustawa nie przewiduje innego przeprowadzania dowodowego w tej sprawie, jak tylko złożenie oświadczenia przez rolnika/małżonka. Jaką Ty chcesz wykładnię definicji ? Jeżeli nie wiesz, co oznacza "zaprzestanie", najprościej zerknąć do wikipedii.
Reszta do przeczytania we wcześniejszych moich wpisach w tym tytule. To tyle z mojej strony.
Chcecie dalej kisić się w absurdach swoich domysłów, pomysłów, ..........., co ja mam do tego. Stukajcie w klawiaturę, ona wszystkie bzdety i wypociny przyjmie.
mietka

Napisano: 07 cze 2014, 21:23

Roman pisze:Będę składał tylko o wyrównanie. Będę się odwoływał jak dostanę odmowę. Nie może tak być, żeby przepis wymagał czegoś wstecz i działał na niekorzyść wnioskodawcy. To sprzeczne z prawem. Każda decyzja na niekorzyść wnioskodawcy działa do przodu, nigdy nie do tyłu, i to dopiero od uprawomocnienia się takiej decyzji. Podobnie jest z takimi przepisami prawa.
Tak mi powiedział prawnik gminny.
Nie złożysz oświadczenia, że zaprzestałeś prowadzenia g. rolnego, odmowa na 499%. I składaj odwołania do kogo chcesz, odmowa potrzymana na 500%. Twój świadomy (albo nie świadomy) wybór.
mietka

Napisano: 07 cze 2014, 21:30

W artykule o oświadczeniach jest odesłanie do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, tak mi powiedział prawnik, i dlatego nie mogę podpisać oświadczenia o zaprzestaniu, ale to weszło 15 maja. Dlatego wniosek złożę o zaległość.
Roman

Napisano: 07 cze 2014, 21:46

Roman pisze:W artykule o oświadczeniach jest odesłanie do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, tak mi powiedział prawnik, i dlatego nie mogę podpisać oświadczenia o zaprzestaniu, ale to weszło 15 maja. Dlatego wniosek złożę o zaległość.
To po co piszesz wcześniej, że złożyłeś oświadczenie, że zaprzestałeś ....... od 15 maja ??? Kogo to interesuje ?
Tobie nie dziwię się, że nie rozumiesz zapisu Art.3 pkt 1, ale prawnik nie wie,co to jest odnośnik do definicji pojęcia rolnik/małżonek/domownik dla potrzeb tej ustawy ???!!! . Przecież rolnikiem również jest posiadacz 50 ha, a nie opłacający KRUS. Chłopie przestań się męczyć i zmień prawnika.
mietka

Napisano: 07 cze 2014, 21:53

mietka pisze:
Roman pisze:W artykule o oświadczeniach jest odesłanie do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, tak mi powiedział prawnik, i dlatego nie mogę podpisać oświadczenia o zaprzestaniu, ale to weszło 15 maja. Dlatego wniosek złożę o zaległość.
To po co piszesz wcześniej, że złożyłeś oświadczenie, że nie zaprzestałeś ....... od 15 maja ??? Kogo to interesuje ?
Tobie nie dziwię się, że nie rozumiesz zapisu Art.3 pkt 1, ale prawnik nie wie,co to jest odnośnik do definicji pojęcia rolnik/małżonek/domownik dla potrzeb tej ustawy ???!!! . Przecież rolnikiem również jest posiadacz 50 ha, a nie opłacający KRUS. Chłopie przestań się męczyć i zmień prawnika.
mietka

Strona 2 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x