Nie złożysz oświadczenia, że zaprzestałeś prowadzenia g. rolnego, odmowa na 499%. I składaj odwołania do kogo chcesz, odmowa potrzymana na 500%. Twój świadomy (albo nie świadomy) wybór.Roman pisze:Będę składał tylko o wyrównanie. Będę się odwoływał jak dostanę odmowę. Nie może tak być, żeby przepis wymagał czegoś wstecz i działał na niekorzyść wnioskodawcy. To sprzeczne z prawem. Każda decyzja na niekorzyść wnioskodawcy działa do przodu, nigdy nie do tyłu, i to dopiero od uprawomocnienia się takiej decyzji. Podobnie jest z takimi przepisami prawa.
Tak mi powiedział prawnik gminny.
To po co piszesz wcześniej, że złożyłeś oświadczenie, że zaprzestałeś ....... od 15 maja ??? Kogo to interesuje ?Roman pisze:W artykule o oświadczeniach jest odesłanie do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, tak mi powiedział prawnik, i dlatego nie mogę podpisać oświadczenia o zaprzestaniu, ale to weszło 15 maja. Dlatego wniosek złożę o zaległość.
mietka pisze:To po co piszesz wcześniej, że złożyłeś oświadczenie, że nie zaprzestałeś ....... od 15 maja ??? Kogo to interesuje ?Roman pisze:W artykule o oświadczeniach jest odesłanie do ustawy o ubezpieczeniach społecznych rolników, tak mi powiedział prawnik, i dlatego nie mogę podpisać oświadczenia o zaprzestaniu, ale to weszło 15 maja. Dlatego wniosek złożę o zaległość.
Tobie nie dziwię się, że nie rozumiesz zapisu Art.3 pkt 1, ale prawnik nie wie,co to jest odnośnik do definicji pojęcia rolnik/małżonek/domownik dla potrzeb tej ustawy ???!!! . Przecież rolnikiem również jest posiadacz 50 ha, a nie opłacający KRUS. Chłopie przestań się męczyć i zmień prawnika.